EGIPAT OPOVRGAVA

'Na Sinaju nema al-Kaide'

02.06.2011 u 22:43

Bionic
Reading

Egipat je u četvrtak opovrgnuo nazočnost članova al-Kaide na Sinaju nakon izjava izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o terorističkim skupinama koje se tamo nalaze

'Niti jedan član organizacije Al-Kaide ne nalazi se u Egiptu. Neutemeljeno je ono što je nedavno rečeno o toj skupini na Sinaju', rekao je šef egipatske državne sigurnosti Hamed Abdalah, prenosi službena agencija Mena.

Dodao je da njegova agencija koje je zamijenila snage državne sigurnosti nakon narodne pobune koja je dovela do pada predsjednika Hosnija Mubaraka, surađuje će s lokalnim, regionalnim i međunarodnim agencijama u zaštiti državne sigurnosti i suzbijanju međunarodnog terorizma.

U ponedjeljak je Netanyahu izjavio da egipatske vlasti teško kontroliraju Sinaj, a terorističke skupine to koriste da se tamo utvrde. Posljednjih mjeseci su nepoznate osobe izvele dva bombaška napada na Sinaju na plinovod koji snabdijeva Izrael i Jordan izazvavši prekid egipatskih isporuka prirodnog plina regionalnim klijentima.

Izrael je imao uske veze s predsjednikom Mubarakom i brinu ga političke i diplomatske orijentacije nove egipatske uprave. Izrael vrlo problematičnim smatra nedavno otvaranje cestovnog terminala Rafaha na granici između Egipta i Pojasa Gaze, nakon pet godina izraelske blokade.

Prema nekoliko izraelskih ministara ta mjera bi pospješila prijelaz oružja u korist Hamasa, kojeg Izrael, SAD i Europljani smatraju terorističkom organizacijom.