CILJEVI MILINOVIĆEVE REFORME

Na selima hitna pomoć za 20, a u gradovima za 10 minuta

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.03.2017 13:22
  • Objavljeno 16.02.2011 u 14:25
Hitna pomoć

Hitna pomoć

Izvor: Pixsell / Autor: Maja Santosi/PIXSELL

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović predstavio je danas reformu Hitne medicinske pomoći (HMP) i novu mrežu ustanova te promovirao prvih 27 liječnika specijalista hitne medicine.

Projektom, koji je počeo prije 2,5 godine i ukupno će koštati 90 milijuna eura, cilj je na cijelom području Hrvatske pacijentima omogućiti brzu i ujednačenu hitnu medicinsku pomoć, naglasio je ministar Milinović.

O sadašnjoj neujednačenosti govore podatci da najbolje organizirane ustanove Hitne medicine u četiri velika grada - Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, pokrivaju svega 17 posto površine Hrvatske, na kojima živi 40 posto stanovnika, dok 82 jedinice Hitne medicine u domovima zdravlja pružaju tu uslugu na 83 posto teritorija i za 60 posto stanovništva.

U Istarskoj županiji jedan tim Hitne medicine dolazi na 25 tisuća stanovnika, a u Vukovarsko-srijemskoj na 70.000 stanovnika, dok Varaždinska i Međimurska županija imaju zajedno sedam timova, koliko ih je ukupno na potezu od Zagreb do Dugopolja. Neujednačenost je vidljiva i u velikim gradova pa jedna jedinica HMP u Zagrebu dolazi na 60.000 stanovnika, a u Rijeci na 100.000, kazao je Milinović.

Ujednačavanje usluge međutim, neće značiti smanjenje postojećeg broj timova Hitne medicine nego njihovo povećavanje na mjestima gdje ih nema dovoljno, dodao je.
Reforma se, kazao je Milinović, financira iz kredita Svjetske banke od 18,1 milijuna eura te sredstvima Vlade RH koja se obvezala da će osigurati oko 72 milijuna eura. Naime, Vlada će prema trogodišnjoj projekciji iz državnog proračuna osigurati 22 milijuna eura, dok je za kupnju dva nova helikoptera i šest brodova, aplicirala za 49,2 milijuna eura sredstva iz strukturnih fondova EU.

Projekt reforme predviđa postojanje Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu kao krovne stručne ustanove, koja već djeluje, te osnivanje županijskih ustanova do kraja godine, u kojima će djelovati dispečerski centar 112. Na njih će se nadovezivati mreža centara obiteljske medicine (COM) u domovima zdravlja, u kojima će raditi 103 tima HMP.

Također nastavlja se objedinjavanje hitnih bolničkih prijema koji danas postoje samo u KBC-u Zagrebu, KB Sveti Duh i OB Koprivnica, rekao je Milinović. Osim svih akutnih bolnica takav objedinjeni hitni prijam pacijenata dobit će i domovi zdravlja u Metkoviću i Senju, budući da im je najbliža bolnica udaljena gotovo 100 kilometara.

"Cilj je da se u pet godina postigne da pacijent hitnu pomoć u urbanim sredinama dobije u roku od 10 minuta od poziva, a u ruralnim područjima u roku od 20 minuta te da se potrebna pomoć u hitnom bolničkom prijamu dobije unutar jednog sata", naglasio je Milinović.

Ministar je danas i uručio prva rješenja o specijalizaciji za 27 specijalista Hitne medicine. Dodao je kako je u postupku rješavanja još 45 zahtjeva za specijalizacijom a cilj je educirati ukupno 200 liječnika.

Trenutačno su u tijeku četiri natječaja za kupnju opremu, među kojima i onaj za nabavku 128 vozila Hitne pomoći do kraja godine, vrijedan 37 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi