MINISTARSTVO IH DEMANTIRA

Na Prisavlje se vratio bivši šef. HRT tvrdi: Sve je čisto

21.04.2017 u 10:14

Bionic
Reading

Damir Novinić, bivši ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost (AIK), od 7. travnja ponovno je zaposlen na HRT-u. Na Prisavlju tvrde da se vratio temeljem sporazuma potpisanoga prije pet godina, ali i činjenice da je kao državni dužnosnik imao pravo na to. U Ministarstvu uprave međutim kažu da ravnatelj AIK-a nije državni dužnosnik u smislu Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika

Novinić je prije odlaska u AIK, u koji je stigao u jesen 2012., u mandatu vlade Zorana Milanovića, bio ravnatelj HTV-a, a na Prisavlje se vratio kao savjetnik mentor u Ured glavnoga ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića.

Kako nikakav natječaj nije bio raspisan, otvorilo se pitanje temeljem čega se to Novinić vratio na javni RTV servis.

U odgovoru s HRT-a, na upit tportala, naveli su kako je Novinić s njima potpisao sporazum o mogućnosti povratka prije odlaska u AIK. Sporazum je, dodali su, potpisao tadašnji v. d. glavnoga ravnatelja Domagoj Novokmet.

Napominju i da je osim sporazuma Novinićev povratak reguliran Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika koji mu omogućuje povratak na isto ili slično radno mjesto.

Međutim u Ministarstvu uprave kažu da 'ravnatelj AIK-a nije dužnosnik u smislu tog zakona', pa proizlazi da ne može konzumirati prava iz njega. Drugim riječima, Novinić se po njegovu slovu nije mogao vratiti na Prisavlje.

Istina, u trenutku u kojem je otišao s HRT-a, 2012., na snazi je bila druga verzija zakona, ali ni tada u njegovim odredbama nije stajalo to da su ravnatelji agencija dužnosnici onako kako je njime propisano. Naime oni su izbačeni iz njega izmjenama i dopunama 2008. godine.

Čime je to Novinić zadužio HRT da mu je Novokmet potpisao mogućnost povratka i je li riječ o sporazumu sastavljenom kako to zakon, koji Bačićev savjetnik prema Ministarstvu uprave ne može konzumirati, predviđa ili o nečem drugom -  s Prisavlja nismo dobili odgovor.   

No neslužbeno doznajemo da je uobičajena praksa na Prisavlju ta da se ljudima koji odu na neke funkcije u tijela državne uprave omogući povratak na staro ili slično radno mjesto.

Novinić je kao ravnatelj AIK-a imao bruto plaću od 28.715 kuna, odnosno 15.600 kuna neto, a sličnu će imati i na Prisavlju jer plaće mentora savjetnika iznose između 25 i 27 tisuća kuna bruto.

Na Prisavlje je prvi put došao 2008. iz tvrtke Jadran invest na mjesto pomoćnika ravnatelja HTV-a za ekonomske poslove. U nešto manje od četiri godine promijenio je tri pozicije: uz spomenuto mjesto pomoćnika bio je direktor proizvodnje, a potom ravnatelj HTV-a.

Poželio je 2010. godine biti i glavni ravnatelj HRT-a, ali nije prošao u uži izbor.

Na Prisavlje je stigao po preporuci tadašnjega potpredsjednika Programskoga vijeća HRT-a, danas generalnoga konzula RH u Los Angelesu Siniše Grgića, kojeg je pak Saboru za člana PV-a predložio Mislav Stipić, tada direktor proizvodnje, a danas ravnatelj poslovanja na HRT-u.

U to vrijeme Stipić je bio glavni tajnik Europskoga doma u Zagrebu, Novinić predsjednik Središnjega odbora Europskoga pokreta Hrvatska i Europskoga doma, a obojica su bivši članovi HSLS-a.

Kada nije prošao za šefa Prisavlja, okušao se u Upravi Zagrebačkoga holdinga, u kojoj je proveo samo nekoliko mjeseci, ali mjesto na HRT-u i dalje ga je čekalo. Potom je uslijedila epizoda sa slavlja u izbornoj noći Kukuriku koalicije.

Naime Novinić se pojavio na fešti u Muzeju suvremene umjetnosti, u kojem su ga snimili fotoreporteri, a na taj način prekršio je i Etički kodeks HRT-a.

Međutim to se nije pokazalo preprekom jer je desetak mjeseci kasnije postao ravnatelj AIK-a da bi se 7. travnja 2017., nakon što ga je razriješila vlada Andreja Plenkovića, vratio na Prisavlje.