ŠEF AGENCIJE ZA KONKURENTNOST

Novinić: Ante Babić izmišlja i narušava nam ugled

29.05.2015 u 09:08

Bionic
Reading

U reakciji na članak tportala 'Strani ulagači zgroženi: Vlada se hvali bez pokrića!' ravnatelj agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić navodi da je glavni tajnik Hrvatskog udruženja ulagača pogrešno citirao njegove izjave s konferencije Invest.HR. Demantij prenosimo u cijelosti

Dana 28. svibnja 2015. u sklopu članka 'Opalili po INVEST.HR-u' od strane novinara g. Korda u rubrici Trendovi na Vašem web portalu (www.tportal.hr), objavljen je citat g. Ante Babića, tajnika Udruženja hrvatskih ulagača koji glasi:

“Strašne su nam izjave čelnika državne agencije koji govori o problemima 'ako ih ima', a zbog'špekuliranja investitora zemljištem'. Stvarno nije uputno to da se čelnik državne agencije nabacuje etiketom 'špekulanata' na sve investiture”…

a u kojem g. Babić pogrešno navodi izjave g. Damira Novinića, ravnatelja Agencije za investicije i konkurentnost izrečene tijekom nedavno održane investicijske konferencije Invest HR 2015, a čime dovodi u pitanje aktivnosti koje Agencija poduzima te narušava ugled Agencije za investicije i konkurentnost, kao i Republike Hrvatske kao investicijske destinacije.

Novinić je u svom uvodnom obraćanju naveo da se neki od projekta koji su bili predmet rada Vladine Radne skupine za poslovnu klimu i privatne investicije nisu mogu riješiti, jer je investitor umjesto građevinskog zemljišta kupio poljoprivredno zemljište na kojem nije bilo moguće realizirati željenu investiciju. U rješavanju takve vrste problem Agencija ne može pomoći, jer nema ingerencije, kao niti Vladina radna skupina, mijenjati određene prostorne planove. Pritom ravnatelj AIK-a nije niti jednom u svojem izlaganju nazvao niti te, a kamoli sve investitore špekulantima, niti je uvjetno govorio o preprekama za investicije „ako ih ima“.

Naprotiv, Novinić je uz nabrajanje činjeničnih, statističkih podataka, kao što su:

1. Strana ulaganja u Hrvatskoj 2014. iznosila su 2,87 milijardi eura, 4 puta više nego u 2013., što je 3. najbolji rezultat od neovisnosti Hrvatske. Kada se oduzmu tzv „kružna ulaganja“ onda je rezultat dvostruko bolji nego 2013 godine.
2. U 2.5 godine primjene novog Zakona o poticanju investicija i unaprjeđenju investicijskog okruženja 398 zahtjeva za poticajne mjere (projekti vrijedni gotovo 20 milijardi kuna koji će zaposliti preko 12000 radnika); znatan porast u odnosu na stari Zakon gdje je u periodu od 6 godina 2006-20012bilo 162 prijave.
3. Agencija za investicije i konkurentnost aktivno prati i pomaže preko 120 velikih investicijskih projekata.
4. Parafiskalni nameti u 2014. smanjeni za 410 milijuna kuna; Robni izvoz u 2014. zabilježio je godišnji rast od 8,7%.
jasno govorio i sljedećem:

- da poziva na argumentiranu i činjenično potkrijepljenu raspravu;
- da je situacija bolja nego prije par godina ali da nije dovoljno dobra;
- da je potrebno još puno raditi na daljnjem unaprjeđenju poslovne i investicijske klime;
Također je pozvao investitore koji imaju probleme s realizacijom svojih projekata da kontaktiraju Agenciju za investicije i konkurentnost kako bi im pokušali pomoći u realizaciji njihovih projekata.
Završno, Novinić je više puta u svom govoru apelirao i zamolio da se ne događa baš ono što se ovdje i dogodilo, jer se “navođenjem neistina i konstrukcija baziranim na netočnim podacima“ narušava investicijska klima u RH.

Sve navedeno govori u prilog da predmetni citat dovodi čitatelja u zabludu u vezi izjava gospodina Novinića te je dobiven dojam da objavljena informacija i netočni citat imaju za cilj narušavanja ugleda Agencije i Novinića osobna.