DRAVA INTERNATIONAL

Državni inspektorat: Osječka tvrtka već prijavljivana jer nema protupožarnu zaštitu

05.10.2023 u 17:22

Bionic
Reading

Državni inspektorat je u posljednje četiri i pol godine u pogonima osječke tvrtke Drava International po službenoj dužnosti obavio devet različitih inspekcijskih nadzora, tijekom čega su utvrdili nepravilnosti, pa čak i podnijeli kaznene prijave protiv odgovornih. Podsjetimo, u srijedu je, 40 minuta nakon ponoći, krugu tvrtke za obradu plastike Drava International u osječkom prigradskom naselju Brijest izbio je ogroman požar, gusti dim proširio se kilometrima dalje. Mjerenja su na području Antunovca pokazala kako je povećana koncentracija lebdećih čestica, te prisutsnot stirena i etilbenzena

Nadležnim državnim odvjetništvima Državni inspektorat je pdonio dvije kaznene prijave protiv dvije osobe, zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 215. stavak 2. i članka 221. stavak 1. Kaznenog zakona, odgovorili su 24sata iz Državnog inspektorata.

Prva kaznena prijava se poziva na članak zakona koji propisuje 'šest mjeseci do pet godina zatvora za onog tko izazove opasnom radnjom poput požara ili eksplozivom izazove veću nesreću opasnu za ljude i imovinu'.

Drugi stavak odnosi se na kazne za onog 'tko ne postavi propisane naprave za zaštitu od požara, eksplozije, poplave, otrova, otrovnih plinova, nuklearne energije, ionizirajućih zračenja ili za zaštitu na radu ili te naprave ne održava u ispravnom stanju, ili ih u slučaju potrebe ne stavi u djelovanje, ili uopće ne postupa po propisima ili tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama i time izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili za imovinu većeg opsega'.

  • +47
Tvornica Drava International jutro nakon požara Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Druga kaznena prijava sugerira da i pogon u kojem se obrađivala plastika nije bio siguran. Inspektorat navodi da je inspekcija zaštite okoliša obavila dva nadzora, a 2019. su im izdali hitnu mjeru da saniraju putem ovlaštene osobe onečišćenja u pogonu.

Sanitarna inspekcija obavila je dva inspekcijska nadzora i opet su našli nepravilnosti. 'U nadzoru korištenje opasnih kemikalija i biocida utvrđena je jedna nepravilnost slijedom čega je izdano rješenje po kojem je pravna osoba postupila', odgovaraju iz Inspektorata za 24sata.

  • +2
Požar u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

Također, Inspekcija rada je naredila udaljavanje radnika s mjesta rada jer iz Drave International nisu mogli predočiti dokaze o ispunjavanju propisanih uvjeta za obavljanje poslova s posebnim uvjetima rada. Nisu utvrđene nepravilnosti u nadzoru prekograničnog prometa otpadom, te u proizvodnji predmeta opće uporabe.

Državni inspektorat je trebao tijekom zadnja tri mjeseca ponovno poslati inspekcije u pogon po službenoj dužnosti, no sada je izbio požar, pa će nadzor obaviti čim se sanira požarište.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić (HDZ) prozvao je i Inspektorat i DORH da nisu kontrolirali rad tvrtke kojoj je većinski vlasnik kontroverzni Zvonko Bede. Inspektorat demantira Anušića koji je rekao da postoje brojne prijave protiv Drave International po kojima se nije postupalo.

Štoviše, navode da od 1. travnja 2019. nisu zaprimili nijednu prijavu koja se odnosi na tu osječku tvrtku. Drava International ima dozvolu za skladištenje do maksimalno 20.000 tona otpada, a u prema procjeni koju je javno iznio Anušić, u pogonu je u trenutku požara bilo oko 500.000 tona otpada, što bi značili 25 puta više od dozvoljenog.