POZIV UREDA ZA NACIONALNE MANJINE

'Na popisu stanovništva izjasnite se kao Romi'

17.02.2011 u 13:45

Bionic
Reading

Ured za nacionalne manjine u suradnji s Vijećem Europe organizirao je danas okrugli stol 'Romi u Hrvatskoj - integracija Roma u hrvatskog društvo', na kojem se raspravlja o ostvarivanju prava romske nacionalne manjine te nastavku promicanja kampanje Vijeća Europe 'Dosta', o borbi protiv diskriminacije Roma u Europi

Kako je istaknuto u uvodnim izlaganjima, zabilježen je pozitivan pomak u zaštiti prava romske manjine u Hrvatskoj, kao i u njihovoj integraciji u hrvatsko društvo.

Predstojnik Ureda za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske Branko Sočanac naglasio je da hrvatska Vlada daje veliku pozornost nastojanjima kako bi se ostvarila sva prava romske zajednice, sukladno Ustavu i zakonima, te da je još 2003. pokrenula Nacionalni program za Rome koji se intenzivno provodi.

Vidljiv je napredak na svim područjima zaštite romskih prava i njihove integracije u društvo, naglasio je, posebice istaknuvši mjere zdravstvene zaštite, školovanja romske djece i legalizacije, gdje je to moguće, romskih naselja.

Predstavnik Potpornog tima Povjerenika generalnog tajnika Vijeća Europe za romska pitanja Michael Guet također je naglasio napor koji je Hrvatska učinila kako bi popravila položaj Roma u Hrvatskoj. Pohvalio je činjenicu da je Hrvatska pristupila kampanji 'Dosta' kojoj je cilj razbijanje predrasuda o Romima u Europi.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer napomenuo je da se Romi prvi put u Hrvatskoj spominju u 12. stoljeću, a danas ih po službenim statistikama ima nešto manje od 10 tisuća.

Međutim, dodao je, procjene su nevladinog sektora da Roma u Hrvatskoj ima oko 30 do 40 tisuća. Pozvao je sve pripadnike romske zajednice da se odazovu predstojećem popisu stanovništva na kojem se mogu izjasniti kao pripadnici romske nacionalne manjine, a sve kako bi se dobili službeni podaci o njihovom broju u Hrvatskoj.

Kazao je da Romi u Hrvatskoj nisu homogena zajednica, da govore raznim oblicima romskog jezika te da je u Hrvatsku doselilo dosta Roma s prostora bivše Jugoslavije.

Postoje objektivne okolnosti koje utječu na njihov položaj, a to je društvena isključenost i marginalizacija, ali i subjektivne okolnosti poput tradicionalnog načina života Roma, koji se teško mijenja, dodao je Tolnauer.

Na skupu sudjeluju mnogi predstavnici romske zajednice u Hrvatskoj, predstavnici Vijeća Europe i nevladinog sektora, a bit će predstavljena i knjiga 'Romi u Europi' francuskog autora Jeana-Pierrea Liegeoisa.