iako je 'odgulio' svoje

Čobanković traži poništenje presude za Planinsku i novo suđenje

07.07.2017 u 13:49

Bionic
Reading

Petar Čobanković, bivši ministar poljoprivrede, koji je u aferi Planinska priznao da je pomagao bivšem premijeru Ivi Sanaderu u nezakonitim radnjama prilikom kupnje zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu te se u proljeće 2013. nagodio za kaznu dobrotvornog rada, guljenje krumpira u pučkoj kuhinji Caritasa, zatražio je ukidanje te presude. Potvrdio je to za tportal Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, na kojem je Čobanković zatražio ukidanje presude i obnovu postupka

Na spomenutom sudu Čobanković je osuđen temeljem nagodbe koju je sklopio s USKOK-om. Bivši ministar spočitava sudu da je donio presudu, ali da prethodno nije provjerio navode iz nagodbe. Smatra da njegov potpis na nagodbi ništa ne znači jer je riječ o potpisu na tvrdnje suprotne strane.

Čobanković je, podsjetimo, u postupku teretio Sanadera, koji je u travnju 2017. godine nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora i mora vratiti 17 milijuna kuna, ustvrdivši da ga je on nagovorio da u ime Ministarstva poljoprivrede kupi zgradu od Stjepana Fiolića.

Jutarnji list pak doznaje da bi Čobankovićev motiv za ukidanje presude mogla biti činjenica da je Državno odvjetništvo na sudu u Vukovaru pokrenulo spor protiv njega u kojem traži da podmiri štetu u iznosu od 37 milijuna kuna iz afere Planinska jer su njegova nagodba i priznanje krivnje argumenti za to.

'Već pet godina nisam javna osoba i ne bih želio ništa komentirati. Jednostavno više ne dajem izjave za medije, povukao sam se iz javnog života, a i ne bih htio na bilo koji način utjecati na odluku suda', kazao je za tportal Čobanković.

Odvjetnik Veljko Miljević smatra kako će slučajeva poput ovog biti sve više, a kao krivca za to vidi prije svega nesavršeni Zakon o kaznenom postupku.

'Taj zakon je čisti eksperiment u kojem su se spajale nespojive stvari. Da je Sanader kojim slučajem bio oslobođen, rekao bih da Čobanković ima dobre šanse da mu se postupak obnovi i presuda odbaci. Ovako, nisam baš siguran, ali o tome će odlučiti izvanraspravno vijeće suda', kazao je Miljević.

Upitan može li se i kako usvajanje Čobankovićeva zahtjeva reflektirati na bivšeg premijera, Miljević je istaknuo da se na to ne može jednostavno odgovoriti, ali da ta opcija nije isključena.