LOKALITET KLIS

Na pomolu kulturni skandal na arheološkom nalazištu

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 25.11.2011 08:28
  • Objavljeno 25.11.2011 u 08:28
Klis tvrđava

Klis tvrđava

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Kraj Splita na Klisu, ispod znamenite tvrđave, na pomolu je novi kulturni skandal u Dalmaciji, u rangu sličnog kulturocida krajem osamdesetih godina kada je bio zatrpan dio arheloškog lokaliteta Salona

Ovaj put nije u pitanju antička baština, nego starohrvatska baština. Radi se o lokalitetu Rižinice koji je otkrio otac hrvatske arheologije don Frane Bulić nakon dojave kliških seljaka, kada je pronađen znameniti kameni ulomak s imenom kneza Trpimira. Lokalitet je bio zapušten i zatrpan još 1956. godine, kada je gradnjom ceste presječen napola i prekriven.

Stara cesta između Solina i Klisa se opet urušila 2006. godine i nedavno se pristupilo rekonstrukciji te prometnice. Prilikom radova na obnovi ceste jedan valjak je upao u rupu za koju se ispostavilo da je samostan. Tada su radovi prekinuti i prije nekoliko mjeseci su na gradilište došli arheolozi koji su započeli s istraživanjem lokaliteta.

Nikola Vilić

Nikola Vilić

Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilić

Prema dosadašnjim nalazima, radi se o senzacionalnom nalazu iz najranije hrvatske povijesti iz vremena kada je na Klisu stolovao knez Trpimir. Povijesni izvori su spominjali mogućnost postojanja benediktinskog samostana iz devetog stoljeća i mauzoleja hrvatskih knezova.

'Shvatili smo da stojimo na isklesanom vijencu objekta s apsidom i ostacima bačvastog svoda, koji je sačuvan u visini do krova. Iz građevine smo izvadili tri metra nasipa, a do razine poda je još oko dva metra. Široka je oko sedam metara, dio koji smo istražili dug je devet metara, a dalje preko toga ide cesta i dalje nismo mogli. Riječ je o objektu sačuvanom u stanju koji je rijedak i u svjetskim okvirima, a ne treba ni govoriti o značenju za nacionalnu kulturu', rekao je tim povodom arheolog Ante Jurčević

Voditelj istraživanja Mate Zekan i arheolog Ante Jurčević su izrazili bojazan da postoji plan da se cijeli nalaz zatrpa da se preko toga opet napravi cesta. Istraživanja na lokalitetu u Rižinicama trenutačno su zaustavljena, zbog, kako je naveo građevinski nadzor investitora Županijskih cesta, sigurnosnih razloga, no arheolozi se boje da se radi o nevoljkosti da se nalaz premosti vijaduktom jer to poskupljuje radove.

Hoće li se dogoditi još jedna kulturna katastrofa i skandal, treba vidjeti sljedećih dana. Ukoliko se i ovaj nalaz ignorira i zatrpa kao dio Salone prije dva i pol desetljeća, to će biti nastavak barbarske prakse prema antičkoj i hrvatskoj baštini. Nešto kao Avari i Hrvati u sedmom stoljeću.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi