digitalno bez prepreka

Na okruglom stolu predstavljene mrežne stranice Udruge slijepih Zagreb

18.10.2018 u 15:56

Bionic
Reading

U četvrtak, 18. listopada, središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s Udrugom slijepih Zagreb održao je okrugli stol 'Digitalno bez prepreka' na kojem su predstavljene i mrežne stranice Udruge slijepih Zagreb kao i načini kojima se može osigurati web pristupačnost

'Donošenjem ovoga Zakona osigurat će se lakši pristup javnim uslugama i informacijama svim korisnicima, s posebnim naglaskom na osobe s invaliditetom i starije osobe, koji će im pomoći u svakodnevnom životu i uživanju njihovih prava, pružiti široki spektar informacija i usluga na Internetu i osigurati bolju kvalitetu života odnosno veću uključenost ranjivih društvenih skupina i njihovih pripadnika', rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Voditeljica Odjela za planiranje i cjelovitu zaštitu osoba s invaliditetom Marija Mustač istaknula je kako se oko 90 posto informacija dobiva putem osjeta vida, a razvoj tehnologija više nego ikad prije može pomoći da se slijepe i slabovidne osobe lakše uključe u svakodnevni život. 'Osiguranje pristupačnosti osobito je važno u obrazovanju i kod zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba'.

Naglasila je i kako Grad Zagreb zapošljava veći broj osoba s invaliditetom i to na svim vrstama poslova.

Smatram da je pristupačnost glavni uvjet uključenosti osoba s invaliditetom u društvo. Udruga slijepih Zagreb već je započela s prilagodbom svojih mrežnih stranica s Direktivom i Prijedlogom Zakona te su prikazali napravljeno', rekao je Tajnik Udruge Goran Denis Tomašković te dodaje kako udruga slijepih Zagreb smatra da će se ovim zakonodavnim prijedlogom pomoći u izgradnji ravnopravnog položaja osoba s invaliditetom u digitalnom društvu.

Tema okruglog stola bila je Direktiva (EU) 2016/2102 i usklađivanje EU zakonodavstva vezano uz pristupačnost, suradnji javnog i IT sektora na pristupačnosti, digitalnoj uključenosti svih građana, digitalnim vještinama, javnoj upravi u budućnosti te Prijedlog Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora koji je prošao prvo čitanje u Hrvatskom saboru te se očekuje njegovo donošenje krajem ove ili početkom 2019. godine.

'Komisija je zadovoljna da Republika Hrvatska prati trend i potrebe, a Direktivu vidi kao korak ka osiguranju socijalne osjetljivosti i ostvarenju ciljeva jedinstvenog digitalnog tržišta', rekla je Lana Lana Zeković iz Predstavništva Europske komisije.