REZIME SABORA

Na najam stanova Sabor ove godine potrošio 1,2 milijuna kuna

15.07.2011 u 15:21

Bionic
Reading

Saborski zastupnici završili su danas proljetno zasjedanje i ponovno će se okupiti tek najesen. Bila je to prilika da predsjednik Sabora Luka Bebić iznese u javnost saborske statistike, ali i iznese svoje impresije o radu Sabora

U zadnje četiri godine ovog mandata Sabor se uglavnom bavio usklađivanjem zakona s Europskom unijom. Tako je od više od 700 donesenih zakona, skoro 300 bilo onih s oznakom PZE, odnosno onih koji su se usklađivali s europskim zakonodavstvom. U te četiri godine jednom je izmijenjen Ustav, donesena su dva ustavna zakona, četiri proračuna te pet rebalansa proračuna.

'Bila je prilično dinamična aktivnost, posebice što smo ipak bili u situaciji da pratimo i reagiramo i donosimo odgovarajuće zakone usklađivanja i harmonizacije s zakonodavstvom Europske unije. Dinamika donošenja zakona bila je usklađena i mislim da smo obavili posao koji se od nas očekivao i bili smo u pravu kada smo rekli da neće biti usko grlo Sabor, nego da će zakone donositi na vrijeme. Koliko je to kvaliteta, o tom potom. Smatram da možemo biti zadovoljni s time što smo napravili u ovo vrijeme', rekao je novinarima na završnoj press konferenciji predsjednik Sabora Luka Bebić

Međutim, iako se na početku mandata Bebić nadao da će on biti obilježen Europskom unijom, u četiri godine javnost je mogla gledati skidanje imuniteta zastupnicima, pritvaranje zastupnika, ali i one koji su završili na sudu i na njemu osuđeni. Međutim Bebić kaže da pri tome moramo i gledati što je sve Hrvatska prošla u dvadeset godina - od rata, uspostave državnih institucija, ulaska u NATO savez do pristupanja Europskoj uniji.

U tom svemu naravno da je bilo kršenja zakona i ovih i onih slučajeva koji su nam činili u negativnom smislu opterećenje, ali i to smo savladavali. Ne možemo reći da smo to prepuštali sudbini ili tekućoj kolotečini. Zato se dogodilo i ovo – da je pravna država proradila na efikasniji način. U dvadeset godina ne možete očekivati da sve ide glatko. Možda bi trebalo s više senzibiliteta procjenjivati i pojedinim ekscesnim slučajevima ne davati prevelik značaj. No ne smijemo ih zanemarivati, jer su oni korektiv naše politike i tu su mediji od velikog značaja da upozore na ono što bi moglo biti bolje', rezimirao je Bebić

Na putovanja zastupnici potrošili skoro milijun i pol kuna

Osim statistika donošenja zakona, novinarima su podijeljeni i podaci o troškovima saborskih putovanja i najma stanova.

Od početka godine (u zadnjih šest mjeseci) Sabor je na najam stanova za zastupnike koji nisu iz Zagreba potrošio skoro 1,2 milijuna kuna. Što se tiče troškova službenih putovanja, zastupnici su na putovanja u inozemstvo potrošili 1,3 milijuna kuna, a na putovanja u zemlji skoro 200 tisuća kuna.  Najviše je na putovanja u inozemstvo potrošila HDZ-ovka Marija Pejčinović Burić (134.027 kuna), SDP-ovac Neven Mimica (129.068 kuna) te SDP-ovka Vesna Škulić (98.250 kuna).

Što se pak tiče predsjednika Sabora Luke Bebića, on je ove godine na službena putovanja potrošio 43.718 kuna, no mnoga od njegovih putovanja bila su na poziv stranih država, a u tom slučaju Sabor nije plaćao troškove putovanja.

Ono što će obilježiti ovu godinu saborovanja je i rekordno izricanje mjere udaljavanja sa sjednice, koja je uglavnom zadesila zastupnike HDSSB-a.

'Bilo je nekih sjednica gdje je bilo ekscesa, gdje smo morali reagirati tako kako smo reagirali. Moj stav je bio da se na najmanju moguću mjeru svedu neke mjere i nastojao sam do unazad dva dana ne izreći udaljenje sa sjednice, ali sam ipak ušao u prosjek, jer sam na jednoj sjednici tri zastupnika isključio sa sjednice. Ja sam se trudio da do toga ne dođe, čak sam i prekinuo sjednicu da bi se malo smirili duhovi, međutim očito u tome nisam uspio i morao sam ih udaljiti sa sjednice. To su bile neke ekscesne situacije koje smo nastojali riješiti kako smo znali i umjeli. Nisam siguran da smo i mi uvijek to riješili ispravno, ali morali smo izići iz tih situacija', rekao je Bebić

U žestokim sukobima u sabornici Bebić se prije nekoliko mjeseci sukobio i sa svojim Klubom zastupnika, ali i s HDZ-ovcem Vladimirom Šeksom. Stoga su ga novinari upitali kako danas surađuje s HDZ-ovim Klubom zastupnika.

'Ja jesam izabaran na temelju prijedloga većine, međutim ja sam predsjednik cjelokupnog Sabora. Moram voditi računa o svima, da tu bude ravnoteža i da nema pretjeranog navijanja. Premda ponekad su i subjektivna mišljenja važna, ali ja sam nastojao da sve to bude odmjereno i da se ne pokaže navijačka sklonost. Dobro sam funkcionirao s klubom HDZ-a. Nisam primao nikakve otvorene primjedbe, no što tko misli privatno, tko će ga znati', kazao je Bebić.

S obzirom na činjenicu da su ove godine održane samo dvije saborske sjednice, novinari su Bebića pitali i je li to bilo tako kako bi se izbjeglo aktualno prijepodne i sraz premijerke Jadranke Kosor s oporbom.

'Nije bila moja namjera da se izbjegne aktualno prijepodne, ali nije bilo ni pritisaka oporbe, pokazali su razumijevanje', kazao je Bebić, dodavši da je samo bilo pritisaka da što prije sve usklade da se završe pregovori s Europskom unijom.