ĆUDOREĐE NA PUNTA KRIŽU

Na mjestu swingerskog raja niknut će botanički vrt

30.07.2013 u 10:25

Bionic
Reading

'Zaštitari nemaju ovlasti nikoga kažnjavati. Osobe koje upražnjavaju seks na plaži krše Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, a njih na Prekršajni sud može odvesti samo policija', kazala je Maria Črnac Rocco, glasnogovornica Grada Rovinja

Prošlotjedno postavljanje pet višejezičnih tabli s upozorenjima kako je na javnoj plaži Punta Križ 'zabranjeno svako ponašanje koje može povrijediti moralne osjećaje građana (ekshibicionizam, bludne radnje)' i angažiranje zaštitarske službe izazvalo je velik interes medija, kao i brojne komentare 'za' i 'protiv' više ili manje liberalnih, no uglavnom anonimnih građana.

'To je čista diskriminacija i vidi se da još nismo izašli iz tih klišeja da dopuštamo i drugima da žive! I takvi ljudi nam donose novac u kasu, a što će biti kad i ako se plaža isprazni??? Mislite da će je popuniti naturisti??? Neće jer od kampa do te nama lijepe divlje plaže ima oko 4 km pješice i nikome se neće dati teglit suncobrane, frižidere, ležaljke tako daleko. Swingeri nikog ne diraju, uredne su platiše gazdama u apartmanima u kojima odsjedaju, imaju svoj način života i zašto tjerati takve ljude??? To je diskriminacija i ako oni to osjete, loš glas o nama će se brzo pročuti i narednih godina ćemo ostat bez 10.000 gostiju!!! Treba li nam to pored ove situacije, pitam ja sve vas', komentirao je jedan građanin u e-mailu poslanom u redakciju tportala, potpisan kao 'Ogorčeni swinger iz Umaga'.

No u Gradu Rovinju pojašnjavaju da zaštitarska služba nije angažirana samo zbog ćudoređa, odnosno sprečavanja ekshibicionizma na naturistima odavna omiljenoj rovinjskoj plaži, nego i zbog zaštite prirodnih resursa, ali i sprečavanja raznih preprodavača, koji su u sve brojnijem okupljanju swingera vidjeli i mogućnost za laku, ali nelegalnu zaradu.

Kako veli Maria Črnac Rocco, mjere koje su gradske vlasti poduzele daju rezultate, pa je tako već od prvog dana sankcionirano nekoliko nelegalnih prodavača. Zabrinjavajuća ponašanja, zbog kojih su u Gradu Rovinju angažirali zaštitare, primijećena su na području od uvale Val de Catalan do rta Punta Križa i dalje.

'Radi se o neovlaštenom paljenju vatre, pripremi jela na otvorenoj vatri, ambulantnoj prodaji raznih proizvoda, i to bez ikakvih higijenskih uvjeta i, naravno, bez izdavanja računa.
Javna vatrogasna postrojba Rovinj izašla je na teren i sagledala stupanj ugroženosti područja od požara. Njihov je zaključak da je područje u velikoj opasnosti od nekontroliranog širenja šumskog požara zbog, između ostalog, i zapriječenog kolnog prilaza tom području zbog velikog broja automobila parkiranih ondje.

Eventualni požar imao bi devastantne posljedice za cijelo područje koje obiluje endemnim vrstama bilja i zbog kojih je tamo predviđeno uređenje botaničkog vrta, za koji je upravo u tijeku izrada projektne dokumentacije. K tome, na tom području se nalaze i arheološka nalazišta i crkvica Svete Eufemije, rovinjske zaštitnice, iz 13. stoljeća', priopćila je Črnac Rocco, istaknuvši da bi rovinjski turizam požarom pretrpio neizmjernu štetu te je slijedom toga Grad Rovinj-Rovigno u suradnji s Turističkom zajednicom odlučio angažirati zaštitarsku kuću i kako bi se zaštitila prirodna dobra te spriječila praksa nelegalne prodaje prehrambenih i inih proizvoda. Črnac Rocco dodaje da Grad inače provodi nadzor i na ostalima izdvojenim ugroženim područjima.

'Ulaz u park šumu Puna Corrente i Škaraba te prilaz starogradskoj jezgri pojačano se kontrolira putem vlastitih djelatnika komunalnog i prometnog redarstva, dok se za lokaciju uvale Bačvice i Gustinja brinu djelatnici Natura Histrice. Zbog nedovoljnog broja djelatnika, za nadzor područja Val de Catalan i Punta Križa primorani smo angažirati privatnu zaštitarsku službu', kaže glasnogovornica Grada Rovinja.
No kako će se zaštitari nositi s eventualnim swingerima koji se ogluše o upozorenja?

'Zaštitari nemaju ovlasti nikoga kažnjavati. Osobe koje upražnjavaju seks na plaži krše Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, a njih na Prekršajni sud može odvesti samo policija', kazala je Maria Črnac Rocco.