ODGOVOR SOCIJALISTIČKOJ VLADI

Na listi španjolske krajnje desnice i trojica frankističkih generala

20.03.2019 u 22:46

Bionic
Reading

Umirovljeni španjolski generali Agustin Rosety Fernandez de Castro i Alberto Asarta bit će kandidati za parlament u okruzima Cadiz i Castellon, dok će zrakoplovni general Manuel Mestre biti na izbornoj listi stranke Vox u okrugu Alicante, navela je ta stranka u utorak

Generali Castro i Asarta nedavno su potpisali prošlogodišnji manifest u znak podrške nasljeđu generala Francisca Franca, među kojima je i vojni puč koji je prouzročio Španjolski građanski rat vođen od 1936. do 1939. godine, a koji je doveo do njegove vladavine koja je potrajala sve do 1975. godine.

Manifest, koji je potpisalo oko 600 bivših pripadnika oružanih snaga, sačinjen je kao odgovor na planove socijalističke vlade o uklanjanju Francovih posmrtnih ostataka iz državnog mauzoleja izvan Madrida, a koji mnogi smatraju spomenikom fašizma.

Riječ je o mauzoleju u Dolini palih izgrađenom za vrijeme Francova režima između 1940. i 1958. godine. U sklopu memorijalnog kompleksa nalazi se zajednička grobnica s posmrtnim ostacima više od 30.000 žrtava građanskog rata s obje strane.

Obitelji žrtava građanskog rata smatraju kako posmrtni ostaci Franca, koji je vladao kao fašistički diktator gotovo četiri desetljeća, ne bi smjeli ležati u grobnici sa žrtvama sukoba koji su ga doveli na vlast.

Socijalistička vlada je prošlog petka najavila kako će diktatorovo tijelo biti uklonjeno 10. lipnja iz mauzoleja te će se ponovno pokopati u obiteljskoj grobnici na državnom groblju nedaleko od Madrida.

Stranka Vox skrenula je pažnju na sebe prošle godine, kada je postala prva krajnje desna stranka u Španjolskoj koja je nakon više od 40 godina uspjela ući u lokalni andaluzijski parlament s ukupno 12 osvojenih zastupničkih mjesta.

Vox se, inače, protivi zakonima o rodnoj ravnopravnosti i migraciji te zadržava snažan stav protiv nezavisnosti španjolskih regija, podsjeća španjolski portal Local.

Najnovija istraživanja javnog mnijenja pokazuju podršku ovoj stranci od čak 12,1 posto, što bi stranci moglo donijeti 38 mjesta u nacionalnom parlamentu na izborima zakazanim za 28. travnja.