VJEROVANJE VLADAJUĆE KOALICIJE

'Na kraju mandata otvorit ćemo šampanjac za ulazak u EU'

12.01.2009 u 16:02

Bionic
Reading

Čelnici stranaka vladajuće koalicije ocijenili su danas kako je prva godina mandata Vlade Ive Sanadera bila iznimno teška, ali i naglasili da je koalicija čvrsta te da vjeruju kako će ona do kraja ispuniti mandat koji su joj povjerili građani

'Odradili smo četvrtinu mandata, a imamo namjeru ispuniti pune četiri godine mandata koji su nam povjerili građani', rekao je premijer Ivo Sanader, nakon sastanka s koalicijskim partnerima u Vladi u povodu godišnjice potvrđivanja koalicijske Vlade u Saboru.

Podsjetio je da je koalicijska vlada s radom počela u iznimno teškim uvjetima galopirajuće inflacije, u kojima su neki trgovci i proizvođači razdoblje do sastavljanja vlade iskoristili kako bi neopravdano podigli cijene.

U uspjehe Vlade u tom razdoblju ubrojio je dogovore s trgovačkim lancima o snižavanju cijena nekih prehrambenih proizvoda te zamrzavanje cijena plina do kraja godine i električne energije do srpnja. Vlada je, podsjeća Sanader, poduzela i niz mjera u zaštiti standarda građana, pa je tako donesen Zakon o minimalnoj plaći, neoporezivi dio plaća dignut je s 1.600 na 1.800 kuna, a subvencionirana je i cijena struje za više od 50 posto kućanstava.

'Kako smo i najavili, inflaciju, koja je svoj vrhunac od 8 do 8,5 posto dostigla u kolovozu, do kraja godine smanjili smo na razinu 6 do 6,5 posto', naveo je Sanader
U borbi protiv učinaka svjetske financijske krize, Vlada je, uz potporu parlamentarne oporbe, povećala visinu državnih jamstava za štedne uloge građana i tako spriječila dizanje depozita i raspad financijskog sektora, podsjetio je Sanader, koji proteklu godinu naziva jednom od najuspješnijih na vanjskopolitičkom planu.

'Ostali su neki izazovi, ali izražavam čvrstu odlučnost Vlade u daljnjoj borbi za reformu pravosuđa, a protiv korupcije i kriminala', naglasio je Sanader, poručujući 'zlogukim prorocima' da je vladajuća koalicija 'danas čvršća nego što je bila jučer'.

I predsjednik HSS-a Josip Friščić proteklih godinu dana smatra iznimno teškim razdobljem, ali ankete koje govore o manjem povjerenju građana prema Sanaderovoj Vladi drži nevjerodostojnima.

Ocijenio je da je dolazak financijske krize za Vladu bila najteža kušnja. 'Umjesto redova pred bankama za podizanje depozita, porasla je štednja građana. Takvi testovi su najbolji testovi povjerenja i stvaranje placeta za buduće funkcioniranje', ocijenio je Friščić.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je, pak, da je najveća zadaća vladajuće koalicije u kriznim vremenima održati tempo procesa pristupanja EU i povjerenje građana u institucije.

Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić istaknula je da je vladajuća koalicija pronašla dobre mehanizme djelovanja, tako da se u kriznim vremenima ne mora baviti sama sobom 'kako je činila koalicija 2000., u kojoj je HSLS također sudjelovao'.

'U razdoblju pred nama uspješno ćemo se boriti za svako radno mjesto i vjerujem da ćemo na kraju mandata otvoriti i šampanjac za ulazak u EU', naglasila je Adlešić