78. OBLJETNICA

Na komemoraciji u Jasenovcu očekuje se jedna kolona, stiže i cijeli državni vrh

23.04.2023 u 08:45

Bionic
Reading

Komemoracija u povodu 78. obljetnice proboja posljednjih zatočenika ustaškog logora Jasenovac održava se u subotu u Jasenovcu, a ove bi godine, za razliku od prethodnih, trebala biti jedna kolona

U toj bi se koloni trebao naći državni vrh, predstavnici antišafista, nacionalnih manjina, obitelji stradalih, ali i predstavnika židovske zajednice koji su posljednjih godina odbijali sudjelovati na komemoraciji s predstavnicima Vlade RH nezadovoljni zbog njenog odnosa prema tzv. NDH. Nakon što je Vlada krenula u izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim bi se i uzvikivanje ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' trebalo drastično kažnjavati, novčanom kaznom do čak 4000 eura, odlučili su sudjelovati u zajedničkoj koloni.

Podsjetimo, rano ujutro, 22. travnja 1945. posljednjih 600 zatvorenika krenulo je u proboj iz koncentracijskog logora u koji su ustaške vlasti zatvarale i u njemu ubijale ljude zbog njihove vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Sam proboj preživjelo je stotinjak logoraša. Komemoracijom se odaje počast svim žrtvama te preživjelim zatočenicima logora, a počinje kolonom sjećanja od zgrade Memorijalnog muzeja do spomenika "Cvijet.

  • +34
Komemoracija u Jasenovcu 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Komemoraciji će nazočiti predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković s izaslanstvima, izaslanstva nacionalnih manjina i antifašista, izaslanstva političkih stranaka te članovi obitelji stradalih.