DEVET GODINA OSNOVNE ŠKOLE

Na jesen dobivamo obavezan predškolski odgoj

31.10.2012 u 14:06

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Zakon o predškolskom odgoju i naobrazbi prema kojem 550 sati predškole od sljedeće jeseni postaje dio obaveznog obrazovanja za šestogodišnjake

Od sljedeće jeseni uvodi se obavezan predškolski program za svu djecu, čime će osnovno obrazovanje umjesto osam godina, trajati devet godina. Ipak, predškola se neće računati kao nulti razred, rekao je ministar obrazovanja Željko Jovanović.

Trenutačno predškolu u vrtićima pohađa oko 40 tisuća djece, od čega 13.000 nije prije toga išlo u vrtić. Prošle godine Ministarstvo obrazovanja je za predškolski odgoj izdvojilo 2,7 milijuna kuna, a sljedeće godine potrošit će tri milijuna kuna. Ministar je obećao da će kurikulum (nastavni program) biti spreman do sljedeće jeseni.

'Djeci treba osigurati najbolji početak za budućnost, zato uvodimo obavezno pohađanje predškole godinu dana prije redovnog školovanja. Šestogodišnjaci će morati proći 550 sati u godini dana, što se svodi na otprilike tri sata dnevno. Program će se održavati u vrtićima, a vodit će ga odgojitelji. U slučaju da u nekom mjestu nema vrtića, program će se održavati u školi', rekao je Jovanović i naglasio da će, ako u školi ne bude bilo odgojitelja, nastavu moći voditi i učitelji. 

Novim zakonom se određuje i da odgojitelji i učitelji koji su bili prekršajno kažnjavani za nasilje u obitelji ne mogu raditi s djecom u vrtiću. Do sada je ta zabrana vrijedila samo za one kažnjeno gonjene učitelje i odgojitelje.