'NIJE IDEJA ODUGOVLAČITI'

Na jesen ćemo znati hoće li biti referenduma o braku

19.06.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Inicijativa 'U ime obitelji' dostavila je Saboru oko 750 tisuća potpisa kojima traže referendum za uvođenje heteroseksualne definicije braka u Ustav. Nema zakonskog roka tko i do kada treba provjeriti potpise. Ipak, veliki protivnik referenduma i predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin kaže da bi odluka o provedbi referenduma morala biti donesena do jeseni

Potpisi za referendum u Sabor su doneseni prošloga petka uz pompoznost bijele golubice. Sabor bi po zakonu trebao nekome dati odgovornost da prebroji i provjeri potpise, no za to nema zakonskog roka. Zapitali smo se hoće li vladajući u Saboru iskoristiti nedorečenost zakona i odugovlačiti s procedurom i mogućim referendumom?

Predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin kaže da bi Sabor uskoro mogao donijeti odluku kojom će se Vlada, odnosno Ministarstvo uprave, odrediti kao odgovorno tijelo za provjeru potpisa. Zbog tog opširnog posla će, kaže Grbin, Ministarstvo morati čak i zaposliti nove ljude: 'Nije ideja odugovlačiti. Ministarstvo je imalo posla s lokalnim izborima, a sada moraju zaposliti ljude da prebroje sve potpise. Vjerujem da će taj posao biti gotov tijekom ljeta, ali ne mogu to jamčiti. Treba svaki od 750 tisuća potpisa provjeriti i unijeti u računalo.

Ni za prebrojavanje potpisa nema zakonskog roka do kada mora biti završeno: 'Postoje samo dva zakonska roka - prvi rok odnosi se na Ustavni sud i rok od 30 dana u kojem treba dati ocjenu ustavnosti pitanja, ako ih to Sabor bude tražio. Drugi rok odnosi se na vrijeme u kojemu Sabor mora raspisati referendum - ako Ustavni sud 'presudi' da to mora učiniti. Taj rok je 20 do 40 dana', kaže Grbin.

Ako Ministarstvo utvrdi da je barem 450 tisuća potpisa (koliko je najmanje potrebno za referendum) valjano, tada se potpisi vraćaju u Sabor koji odlučuje o novom koraku.

U tom trenutku postoje dvije mogućnosti: da Sabor odmah raspiše referendum na temelju važećih potpisa ili da traži od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. Podsjetimo, pitanje točno glasi: 'Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?'

Najvjerojatnije je da će se Sabor odlučiti za drugu opciju u kojoj će Ustavni sud imati točno 30 dana da ocijeni ustavnost referendumskog pitanja. Ako sud odluči da definicija braka zaista treba biti u Ustavu, tada će Sabor dobiti nalog da raspiše referendum najkasnije 40 dana od odluke suda. A ako Ustavni sud kaže da pitanje nije u skladu s Ustavom, tada inicijativa udruge 'U ime obitelji' pada u vodu.

Pretpostavimo da Ustavni sud odobri referendumsko pitanje. Tada Sabor mora izglasati raspisivanje referenduma. Barem se tako da iščitati iz riječi predsjednika Sabora Josipa Leke, koji je rekao: 'Kad građani u skladu s Ustavom i zakonom kažu da neko pitanje žele rješiti, onda su ga oni riješili. Očekujem da se poštuju demokratski standardi. Što god izrode, treba ih poštivati jer valja sačuvati da rade demokratske institucije i kad nam paše i kad nam ne paše.'

Premda Ustav zastupnicima garantira neobvezujući mandat, Leko naglašava da su svi zastupnici dali prisegu da će poštivati Ustav, zakone i pravni poredak. 'Mi nismo u Saboru kao privatne osobe', rekao je Leko.

No s njime se u tumačenju zakona ne slaže Peđa Grbin. On se poziva na udžbenik Ustavnog prava profesora Branka Smerdela i Ustav koji govori da zastupnici nemaju obvezujući mandat. 'Razumijem što je predsjednik Sabora rekao i ne debatiram s njime. Mi razmišljamo potpuno jednako o tome koji je cilj referenduma, jedino što se naše mišljenje razlikuje u iščitavanju i davanju prednosti pojedinim odredbama Ustava.' Odnosno, Grbin cijelo vrijeme govori da ga nitko ne može natjerati da glasuje protiv svoje savjesti, odnosno da digne ruku za referendum o braku bez obzira na odluku Ustavnog suda.

Vladajući tvrde da će se potruditi pitanje referenduma o braku riješiti do jeseni, a do konačne odluke očito nas čeka duga procedura puna nedorečenosti.