SEZONA U ZENITU

Na Jadranu 1,1 milijun turista; čeka se satima na granici

03.08.2014 u 21:02

Bionic
Reading

Milijun i 100 tisuća turista! Obala puna, restorani krcati, a blagajne se polako pune. Stavke za poželjeti u špici turističke sezone koja daje snažan doprinos domaćoj ekonomiji. No, stručnjaci ipak upozoravaju da to nije dosta te da unatoč masovnom desantu stranaca zarada nije ni približno dovoljna te da neke stvari treba mijenjati iz korijena, izvještava RTL Danas

Zadnje brojke koje je dobio RTL govore da se u Zadarskoj županiji trenutačno nalazi 80 tisuća turista, a u Šibenskoj oko 70 tisuća. Jučerašnja procjena od milijuna turista korigirana je na milijun i 100 tisuća što potvrđuju i iz turističke struke.

'Ovaj vikend je bio vikend najjačeg dolaska u Hrvatsku. Mi cijenimo da u ovom trenutku milijun i 100 tisuća ljudi odmara u Hrvatskoj. Najave su dobre za kolovoz, odlične za rujan. Očekujemo uravnoteženu sezonu do kraja', uvjerava predsjednik Udruženja putničkih agencija Boris Žgomba za RTL

No ipak loš srpanj zbog vremena teško će izvući i rekordan kolovoz. One destinacije koje su bile u minusu možda eventulano izravnaju na nulu. Ukupni učinak dosta će ovisiti o kampovima i naravno o vremenu.

Sezona je u zenitu, s milijun i sto tisuća stranaca na Jadranu, iako tu brojku nije u stanju potvrditi Turistička zajednica. Zbrke bi bilo manje kad bi postojao sustav koji bi pratio broj turista. To bi za državu s ovako bitnom granom ekonomije trebalo biti normalno. Ministar takav sustav najavljuje za iduće ljeto. A stručnjaci pak poručuju da turizam treba velike strukturne reforme.

'Dosta je farbanja starog Volkswagena, trebamo izgraditi cijelu novu industriju. Evo to se nije dogodilo u zadnjih 20 i nešto godina, a taj privid uspješnosti u turizmu zapravo ovisi o stalnom prirastu jeftinog smještaja koji je isključivo kupališnog karaktera', kaže Miroslav Dragičević iz Horwath Consultinga.

Prema najavama i iduća dva vikenda bit će udarna. Kolovoz će tako pokušati isprati negativan efekt prehladnog i kišnog srpnja.

Na ulaz u Hrvatsku na Doljanima čekalo se tri sata

Na ulaz u Hrvatsku iz BiH u nedjelju se na graničnom prijelazu u Doljanima kod Metkovića čekalo tri sata, što je rekordno zadržavanje ove godine otkako je počela turistička sezona.

Kako su izvijestili iz Bosanskohercegovačkog automoto kluba (BiHAMK) na prijelaz granice se u vremenu od prijepodnevnih do ranih popodnevih sati čekalo tri sata, a u popodnevim satima čekalo se oko dva sata na ulazak u Hrvatsku.

Istodobno na ulaz u BiH iz Hrvatske se čekalo do jedan sat. Granični prijelaz Doljani najfrekventniji je između dvije države u ljetnome razdoblju kada se veliki broj turista odlučuje za odlazak na Jadran.