kraj političkog tjedna

Na dnevnom redu Vlade Marakeški sporazum, a u Saboru zaštita od poplava i Zakon o otocima

16.11.2018 u 08:17

Bionic
Reading

Na dnevnom redu Vladine sjednice u petak je među ostalim, Nacrt prijedloga zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, dok će Sabor raspravljati o zaštiti od poplava te o Zakonu o otocima

Vlada će također razmatrati i Izvješće o pregovorima o Globalnom kompaktu o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama - tzv. Marakeški sporazum. Na dnevnom redu još su i Nacrt konačnog prijedloga zakona o fiskalnoj odgovornosti (EU) i Nacrt konačnog prijedloga zakona o fiskalnoj odgovornosti (EU).

Nastavak 10. sjednice Hrvatskog sabora otvara se raspravom o Prijedlogu zakona o zaštiti od poplava u slivu rijeke Kupe, čije će donošenje omogućiti realizaciju strateškog investicijskog projekta zaštite od poplava na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke te u manjem dijelu Zagrebačke županije. Ugroženost od poplava na tom području stalno je prisutna i povećava se zadnjih godina, a posljedice plavljenja su teške. Samo u 2014. i 2015. godini došlo je do pojave poplavnih valova Kupe koji se po veličini nalaze među prvih pet u posljednjih 60 godina.

  • +18
Ilustrativna galerija / sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnici će raspravljati i o Konačnom prijedogu zakona o otocima, koji mu je Vlada poslala sa nedavne sjednice u Hvaru, a kojim se stvaraju uvjeti za demografsku i gospodarsku revitalizaciju otoka i njihovu samoodrživost. Novi zakon, koji se donosi nakon 20 godina, otok definira kao područje s razvojnim posebnostima, a uvodi i pojam otočnosti - skup geografskih, društvenih, povijesnih, gospodarskih i ekoloških posebnosti proizašlih iz potpune okruženosti morem. Uvodi se novi model razvrstavanja otoka i novi pristup strateškom planiranju razvoja otoka. Hrvatska ima 1244 otoka, od čega je 50 naseljenih.