dodjela potpora

Pravomoćno osuđeni suradnici bivših ministara koji su priznali krivnju i nagodili se s Uskokom; postupak protiv ministara razdvojen

28.12.2022 u 14:10

Bionic
Reading

Ana Mandac i dvoje bivših državnih dužnosnika iz afere ''po babi i stričevima'' priznalo je krivnju te su, nakon nagodbe s Uskokom, pravomoćno osuđeni, dok je postupak u odnosu na četvoricu bivših ministara razdvojen pa će se o osnovanosti optužnice protiv njih raspravljati naknadno

Nekadašnja pomoćnica bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata, Ana Mandac, osuđena je na 11 mjeseci zatvora koji su zamijenjeni radom za opće dobro, dok su bivša ravnateljica Uprave za potpomognuta područja u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU) Katica Mišković i bivši državni tajnik u MRRFEU-u Velimir Žunac osuđeni uvjetno.

Mišković je osuđena na devet mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine, a Žunac na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine, doznaje Hina na zagrebačkom Županijskom sudu. Neslužbeno se doznaje da su troje optuženika priznali krivnju za sređivanje dodjele financijskih potpora tvrtkama koje za te potpore nisu ispunjavale kriterije.

Uz njih, Uskok je krajem listopada podigao optužnicu i protiv četvorice bivših ministara – Darka Horvata, Borisa Miloševića, Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića te protiv gradonačelnika Županje Damira Juzbašića. Budući da je postupak protiv njih u srijedu razdvojen, o osnovanosti optužnice odlučivat će se nakon što se zakaže nova sjednica optužnog vijeća.

Horvata, koji je jedini u ovom slučaju bio 10 dana u istražnom zatvoru, Uskok sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Mandac, na poticanje suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

Uz Horvata, Mandac, Miloševića i Tolušića u tom su kraku slučaja osumnjičeni i Žunac te Katica Mišković.

Horvat prvi ministar uhićen na dužnosti

Iz Horvatova je slučaja proizašla i istraga protiv bivšeg ministra Aladrovića kojega Uskok tereti za pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Proširenjem istrage je uz Aladrovića bio osumnjičen i Juzbašić, gradonačelnik Županje i bivši HDZ-ovac, sada nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret.

Nakon pokretanja istrage Horvat je uhićen kao prvi ministar na dužnosti, a Aladrović i Milošević su neko vrijeme ostali na ministarskim funkcijama što je bio prvi slučaj da su pod istragom dvojica vladinih članova, a razriješeni su krajem travnja.

Horvat je, kako se neslužbeno doznaje, uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac, ranije osumnjičena u aferi Vjetroelektrane, na Uskoku posvjedočila da su se sporni poticaji dodjeljivani "po babi i stričevima".

Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu. Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac.

Početkom listopada Mandac je sporazumno osuđena na 10 mjeseci uvjetnog zatvora, uz rok kušnje od tri godine, nakon što je priznala krivnju za namještanje potpora prijateljima bivše državne tajnice Josipe Rimac u aferi Vjetroelektrane.

sve osim nogometa

Učitavanje...