UOČI ODLUKE O OPTUŽNICI

Bivši ministri na mukama: Troje podređenih propjevalo Uskoku, postupak se razdvaja

26.12.2022 u 19:44

Bionic
Reading

Za dva dana zagrebački Županijski sud odlučivat će o optužnici protiv četvero bivših članova Vlade: Darka Horvata, Tomislava Tolušića, Josipa Aladrovića i Borisa Miloševića. No kako doznaje RTL, postupak će se razdvojiti, jer se već troje ljudi obuhvaćenih postupkom nagodilo s USKOK-om

Ana Mandac, bivša pomoćnica nekadašnjeg ministra gospodarstva Darka Horvata, prva je sve priznala i nagodila se s tužiteljima još u studenom se nagodila s tužiteljima i pristala na kaznu od 11 mjeseci zatvora.

'Nakon što presuda postane pravomoćna, moja klijentica može započeti s izvršavanjem kazne, odnosno s radom za opće dobro na slobodi, gdje će to biti ta odluka je u ingerenciji Ureda za probaciju Ministarstva pravosuđa', izjavila je odvjetnica Ane Mandac, Željka Pokupec.

RTL doznaje da su s USKOK-om dogovor su postigli i bivši državni tajnik Velimir Žunec te tadašnja ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković.

Podsjetimo, Uskok je potkraj listopada podigao optužnicu protiv četvorice bivših ministara - Darka Horvata, Borisa Miloševića, Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića te još četvero osumnjičenih u dva kraka istrage pokrenute zbog navodnih nezakonitosti s dodjelom poticaja.

Horvata, koji je jedini u ovom slučaju bio 10 dana u istražnom zatvoru, Uskok sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Mandac, na poticanje suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

Iz Horvatova je slučaja proizašla i istraga protiv bivšeg ministra Aladrovića kojega Uskok tereti za pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

  • +20
Tomislav Tolušić izlazi iz Remetinca Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Proširenjem istrage je uz Aladrovića bio osumnjičen i Juzbašić, gradonačelnik Županje i bivši HDZ-ovac, sada nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret.

Nakon pokretanja Horvat je uhićen kao prvi ministar na dužnosti, a Aladrović i Milošević su neko vrijeme ostali na ministarskim funkcijama što je bio prvi slučaj da su pod istragom dvojica vladinih članova, a razriješeni su krajem travnja.