PROVJERA DOJAVE IZ LIBIJE

MVPEI bez spoznaja o navodno uhićenim Hrvatima

12.09.2011 u 12:33

Bionic
Reading

Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija u više je navrata kontaktiralo libijsku diplomatsku misiju u Zagrebu vezano za informacije o navodnom uhićenju određenog broja hrvatskih državljana u Libiji, koji su se navodno borili u vojnim postrojbama režima Muamera Gadafija, ali su predstavnici misije izjavili da ne raspolažu službenim informacijama da među zarobljenim strancima ima Hrvata, doznaje Hina u ponedjeljak u MVPEI-u

'MVPEI je zatražio od libijske diplomatske misije u Zagrebu, a isto tako i od Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC), provjeru informacija o navodnom uhićenju određenog broja hrvatskih državljana u Libiji. U svim dosadašnjim kontaktima predstavnici libijske diplomatske misije istaknuli su kako ne raspolažu službenim informacijama da među zarobljenim strancima ima hrvatskih državljana. U ICRC-u su također istaknuli da ne raspolažu informacijama da među zarobljenima ima hrvatskih državljana', navodi MVPEI.

Ministarstvo je i dalje u kontaktu s predstavnicima libijske diplomatske misije u Zagrebu.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija je podsjetilo kako su svi hrvatski državljani, koji su zatražili pomoć, evakuirani iz Libije još krajem veljače ili početkom ožujka ove godine. Od tada, nitko od hrvatskih državljana niti članova njihovih obitelji nije kontaktirao MVPEI sa bilo kakvom zamolbom za pružanje pomoći, kao niti zahtjevom za evakuacijom iz Libije.