HRVATSKI PROTEST

MVP: Zločinac Šešelj palio našu zastavu neometan od policije

06.08.2015 u 14:00

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je oštar prosvjed otpravnici poslova veleposlanstva Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Bosi Prodanović te joj je prenesen zahtjev da Vlada Srbije što prije sankcionira one koji su jučer pred Veleposlanstvom Hrvatske u Beogradu palili hrvatske zastave, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a iz Ministarstva branitelja također su se oglasili povodom paljenja zastave Republike Hrvatske u Vukovaru koja su najoštrije osudili

Pomoćnik ministrice Željko Kuprešak otpravnici poslova Bosi Prodanović ponovio je kako je apsolutno nedopustivo da optuženi ratni zločinac Vojislav Šešelj, s nekolicinom svojih pristaša i neometan od policije, jučer ponovno, pred Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Beogradu, pali hrvatsku zastavu te svojim izjavama podsjeća na retoriku iz devedesetih.

'Takve izjave osuđujemo i u potpunosti odbacujemo. Još jednom se pokazuje da izjave optuženih ratnih zločinaca, osim što u prvom redu štete Srbiji, nanose štetu regionalnoj suradnji, odnosima država u regiji i njihovu europskom putu', rekao je Kuprešak te dodao da događaji koji su prethodili incidentu također nisu pridonijeli smirivanju situacije te racionalnom i odgovornom djelovanju, a govori visokih dužnosnika Republike Srbije kontraproduktivno djeluju na normalizaciju odnosa između zemalja.

'U tom kontekstu, izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da Hrvatska Olujom slavi pobjedu i dan kad je obnovljena država koja je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera, smatramo u potpunosti netočnim te uvredljivim, nedopustivim i neodgovornim', ističe Ministarstvo vanjskih poslova.

Njihovi kolege iz Ministarstva branitelja također su se oglasili povodom paljenja zastave Republike Hrvatske, i to one u Vukovaru te su taj čin najoštrije osudili.

'Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske najoštrije osuđuje čin paljenja državne zastave koji se jučer, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 20. obljetnicu osloboditeljske Vojno-redarstvene operacije Oluja, dogodio u Vukovaru, gradu koji je podnio zastrašujuće ljudske i materijalne gubitke da bi se hrvatski državni stijeg danas slobodno mogao viti diljem naše zemlje', priopćili su iz Ministarstva branitelja.

Ističu da je 'državna zastava Republike Hrvatske jedan od najvažnijih nacionalnih simbola, za koji su mnogi hrvatski branitelji dali i svoje živote pa je jučerašnje paljenje zastave obezvređivanje te žrtve i uvreda slobodnoj i demokratskoj državi koju zastava predstavlja'.

Stoga, Ministarstvo branitelja apelira na policiju da u najskorijem mogućem roku pronađe i primjereno sankcionira počinitelja ovoga vandalskog čina.