DESNICA NA VLASTI

Mussolinijevo rodno mjesto odbilo financirati put učenika u Auschwitz

08.11.2019 u 18:56

Bionic
Reading

Predappio, gradić na sjeveru Italije koji je poznat kao rodno mjesto i posljednje počivalište fašističkog diktatora Benita Mussolinija, odbio je financiranje školskog puta dvoje učenika u koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau.

Tu odluku donio je Roberto Canali, prvi gradonačelnik tog mjesta s desnice od Drugog svjetskog rata, izabran u svibnju.

Za novinsku agenciju ANSA u petak je kazao kako inicijativu odlaska smatra pristranom.

"Nismo protiv Vlaka sjećanja", rekao je za ANSA-u, "no ti vlakovi prolaze samo jednim dijelom, a mi ne planiramo surađivati s onima koji zaborave sve ostalo", kazao je taj kandidat koji je na izborima pobijedio s nezavisnom listom koju su podržale desne stranke Liga, Forza Italia i Fratelli d'Italia.

Predappio je odbio sufinancirati put vlakom u Auschwitz za dva učenika lokalne srednje škole u sklopu inicijative "Vlak sjećanja" koja se provodi u cijeloj Italiji.

Njihov put koštao bi 370 eura, a tu svotu odlučila je pokriti gradska oporba lijevog centra.

Pokretači inicijative na svojoj internetskoj stranici pišu kako je u posljednjih 15 godina više od 37 tisuća učenika sudjelovalo u Vlaku sjećanja.

"Svi naši mladi moraju znati priču o onome što se dogodilo u nacističkim koncentracijskim logorima poput Auschwitza", no Predappio će financirati njihov put samo kada će vlakovi posjećivati i gulage jer će to značiti da je sjećanje ispravno i "pokriva svih 360 stupnjeva", rekao je Canali, a prenosi ANSA.

On smatra kako učenici trebaju posjećivati i "druga mjesta opresije u 20. stoljeću, poput Berlinskog zida ili fojbi", pa je poručio da "pristrano poznavanje povijesti ne smije biti financirano javnim novcem".