BEZ KRŠENJA LJUDSKIH PRAVA

Muslimanima u Hrvatskoj veća prava nego u Europi

09.09.2009 u 21:41

Bionic
Reading

Iako je u izvješćima međunarodnih organizacija koja se bave ljudskim pravima Hrvatska na visokom mjestu kad je riječ o kršenju ljudskih prava, muslimani u Hrvatskoj imaju samo riječi hvale

Imam zagrebački Melvudi ef. Arslani ističe da bi upravo Hrvatska mogla poslužiti kao primjer mnogima. 'Iako Europa prednjači u demokratskim procesima, muslimani diljem Europe nemaju prava koja mi imamo u Hrvatskoj. Od europskih država samo su Austrija, Belgija i nedavno Španjolska poput Hrvatske sklopile ugovor s muslimanima i riješile njihovo pitanje. Muslimani u Hrvatskoj, naime, ne dijele se na bošnjačku, albansku ili arapsku vjersku zajednicu, već u duhu islama, koji je nadnacionalan, čine istu vjersku zajednicu, što nije slučaj na Zapadu', rekao je efendija Arslani te objasnio da je u Hrvatskoj između šezdeset i osamdeset tisuća muslimana.

Nakon terorističkog napada na Svjetski trgovinski centar 2001. godinemuslimanima u svijetu uskraćena su mnoga vjerska prava i slobode, pačak i u najdemokratskijim zemljama zapadne Europe.


'U Hrvatskoj su dvije džamije s minaretima. Jedna je u Zagrebu, sagrađena 1987. godine, što je bio najveći projekt Islamske zajednice u bivšoj državi. Druga džamija je u Gunji, u kojoj živi oko 3000 muslimana. Molitvenih prostora ili, kako ih mi nazivamo, mesdžida u Hrvatskoj je pak 24. U Islamskoj zajednici djeluju 42 vjerska službenika, tj. imama, vjeroučitelja i vjeroučiteljica, koji vjeronauk drže u velikom broju škola. Mi smo, naime, prva vjerska zajednica, uz katoličku, koja ima vjeronauk u školi. Iako je ta praksa počela 1991., naš je rad priznat ugovorom koji smo 2002. potpisali s Vladom RH'. objasnio je efendija Arslani.

'U Rijeci ćemo uskoro postaviti kamen temeljac za budući islamski centar. Iako je bilo nekih problema, oni su sada riješeni. U Rijeci imamo samo tri male prostorije koje ne mogu primiti sve vjernike; ponekad se u prostoriju nagura i više od 120 ljudi, piše Večernji.hr.