dugotrajna bolest

Muškarac iz Zagorja u travnju je bio pozitivan na koronu, već šest mjeseci bori se s posljedicama

09.10.2020 u 08:25

Bionic
Reading

55-godišnji muškarac iz Zagorja već se šest mjeseci bori s posljedicama koronavirusa. On je u travnju bio pozitivan, no posljedice osjeća i danas

'Radi se o 55-godišnjem pacijentu koji je potpuno zdrav, njegov je zdravstveni karton bio gotovo prazan. Kada mi se javio, imao je laganu temperaturu, kašljao je i žalio se na čudan osjećaj u plućima. Čula sam se s njim i njegovom suprugom gotovo svaki dan. Nije im se činilo da je nešto opasno.

Prošla su četiri tjedna izolacije, ponovo je testiran i bio je negativan. Bila sam uvjerena da će sve biti dobro. No, ubrzo je došao u ordinaciju i požalio da se ne osjeća dobro, da je stalno umoran, da kad nešto radi brzo se umori, da ga 'bole pluća'... Učinjen mu je rendgen i vidjelo se da ima upalu pluća.

Bila sam potpuno šokirana, pa prošlo je gotovo dva mjeseca od prvih simptoma', opisuje Jutarnjem listu slučaj svog pacijenta obiteljska liječnica dr. Dijana Ramić Severinac, koja ima ordinaciju u Krapini, i tako potvrđuje sve češće primjere da covid-19 može imati velikih i dugotrajnih posljedica na zdravlje mjesecima nakon što pacijent više nema virus.

Ovih dana u Velikoj Britaniji vode se rasprave o tome da njihov Nacionalni osiguravajući zavod (NHS) uvede long covid kao posebnu dijagnozu i da Agencija za uvođenje novih lijekova i novih metoda liječenja, NICE, napravi, surađujući sa znanstvenicima, smjernice za liječenje takvih pacijenata.

  • +3
Zagreb: Testiranje na koronavirus Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Naime, oni se nakon negativnog testa "izgube" iz bolničkog sustava u kojem se liječi covid-19, ali zato njihovi obiteljski liječnici imaju potpuni uvid u ono što se dalje zbiva sa zdravljem onih koji prebole koronavirus. Da postoji šifra bolesti za tu dijagnozu, statistika bi bila poznata pa bi možda i druge zemlje krenule britanskim stopama.

'Mi zasad u bolnici nemamo takvih podataka jer kad netko više nije pozitivan, nije covid pacijent', potvrđuje prof. dr. Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike "Dr. Fran Mihaljević".

Drugim riječima, pacijent koji i dalje ima ozbiljne probleme zbog covida vodi se kao pacijent s upalom pluća, a ne kao pacijent s dugim covidom. No, zato dr. Ramić Severinac ima to iskustvo jer njezin je pacijent s početka teksta tek prije desetak dana zatvorio bolovanje.

'Da, on više nije htio biti na bolovanju, ali ja ga objektivno ne bih pustila na posao jer se nije do kraja oporavio. Naime, pokušali smo nakon rendgena liječiti njegovu upalu pluća antibioticima, ali pomaka nije bilo i na kraju je završio na liječenju u Klinici na Jordanovcu.

Njegov MSCT je pokazao poraznu sliku - pluća gotovo da nije bilo. Završio je na kortikosteroidima, odlazio je na plućnu rehabilitaciju i još se nije do kraja oporavio, premda se liječio gotovo pola godine', kaže dr. Ramić Severinac.