PREDSJEDNIČKI IZBORI

Musić: Đukanović je jedini izbor za Hrvate u Crnoj Gori

19.03.2023 u 20:11

Bionic
Reading

Izbore i političku krizu u Crnoj Gori u Dnevniku HTV-a analizirao je politički analitičar Aleksandar Musić te rekao kako kako bi Đukanoviću u drugom krugu najteži protivnik bio Milatović te da je Đukanović jedini izbor za Hrvate u Crnoj Gori.

U Crnoj Gori održavaju se predsjednički izbori. Pobjednik će se, prema svemu sudeći, znati nakon drugog kruga za dva tjedna. Birališta se zatvaraju u 20 sati. Aleksandar Musić je rekao kako je stvar u Crnoj Gori puno kompleksnija jer tamo postoje nacionalni Crnogorci, nacionalni Srbe i cijeli međuprostor ljudi koji su Crnogorci i možda preferiraju Crnu Goru u odnosu na Srbiju, ali imaju neko jugoslavensko ili šire srpsko kulturno polazište.

- Ako tome dodate manjine, imati poprilično kompleksnu situaciju, dodao je.

"Europska unija je izuzetno strateški važna za Crnu Goru"

Istaknuo je kako je posljednjih godina u Crnoj Gori počelo odlučivati tko inovira, tko se rasplamsao na terenu, dominira digitalnim prostorom, koristi fantomske portale, tko ima taktiku i strategiju.

- Po Hrvatsku tu nažalost najbolje rezultate pokazuje Demokratski front koji je proizveo niz mladih lidera koji su odlični na društvenim mrežama. Uspjeli su identificirati bazene koji su bili nepokriveni i donijeli su borbu na vrata DPS-a. Tako da DPS kasni sa svime. Oni se i dalje drže europske priče o stabilnosti. Europska unija je izuzetno strateški važna za Crnu Goru, ali ne možete s pričama o Europskoj uniji mobilizirati mase na otpor i promjenu. Taktika sljedećih izbora u Crnoj Gori trebala bi biti da se radi referendum s najširim mogućim zahvatom, rekao je.

Narativ radikalnog podizanja blagostanja građana

Smatra kako Jakov Milatović i Pokret Evropa sad! nameću narativ radikalnog podizanja blagostanja građana. - Vidjeli su da postoji 20-30 posto sirotinje koja je frustrirana svim drugim strankama, kao ministri u Krivokapićevoj vladi podigli su radikalno minimalnu plaću, ulazili u brisani prostor i osvojili vlast u Podgorici. Sad žele to kapitalizirati prije samih izbora koji kada budu, a prije eventualnih ekonomskih posrtaja takvog ekonomskog pokusa dok Bečić inzistira na eliminaciji svakih podjela, rekao je.

Nepotrošeno lice

Naglasio je kako bi Đukanoviću u drugom krugu najteži protivnik bio Milatović. - Ne zato što je kvalitetniji, nego zato što još uvijek može prodati priču o nepotrošenom licu i koji ima energiju, nije kompromitiran za razliku od njegovog suborca Milojka Spajića koji je na poprilično naprasan način ispao iz izborne utrke, dodao je Musić Smatra kako je Đukanović jedini izbor za Hrvate u Crnoj Gori.

- Oni su to prepoznali i podržali su ga s nekoliko spotova. To ne znači da su Milatović i Bečić neki antihrvati. Stvar je u tome da zbog nekih kompleksnih biračkih baza pa će ući u fazu dodvoravanja srpskoj pravoslavnoj crkvi što može imati jake reperkusije za jako lijepu dostignutu razinu na kojoj su Hrvati uklopljeni u društvo, zaključio je.