ODGOVORILA PREDSJEDNICI

Murganić: Osnivanje posebnog ministarstva za demografiju nije presudno

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 19.04.2017 22:04
  • Objavljeno 19.04.2017 u 22:04
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić rekla je u srijedu u Karlovcu da to ministarstvo ima svoj ustroj te da ona ne bi komentirala treba li osnovati posebno ministarstvo demografije, kao što je predložila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na predstavljanju trojice svojih novih savjetnika, među kojima i Anđelka Akrapa za demografiju

Ministrica Murganić je sudjelovala na tribini Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinska u karlovačkoj Gradskoj knjižnici.

   'Cilj provedbenog plana ili mjera  je revitalizacija društva kroz gospodarski razvoj i povećanje radnih mjesta, kao preduvjeta, ali ni gospodarski razvoj sam po sebi, kako se pokazalo u razvijenim zemljama, bez sveobuhvatne demografske politike, ne rezultira zadovoljavajućim prirodnim prirastom', rekla je te ponovila kako smatra da ustroj ministarstva nije presudan, nego 'međuresorna suradnja i po vertikali i horizontali među svim čimbenicima u društvu'.

 'Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ima svoj ustroj, predsjednica je bez sumnje zainteresirana za boljitak države, ali pitanje je što to znači odvojiti, fizički ili papirnato, kad su sve to socijalne politike koje su međusobno povezane i koje bez kompletnoga gospodarskog razvoja i razvoja socijalnih politika neće pridonijeti demografskoj obnovi društva', rekla je ministrica Murganić. Kako je istaknula, provedbeni plan mjera za demografski razvoj RH zapravo je skup mjera svih resora i svih državnih uprava i jedinica lokalne vlasti.

 'Sve mjere vezane uz standard i potpore mladim obiteljima, stambenu politiku i usklađenost obiteljskoga i poslovnog života su dobre, kao i usklađenost obiteljskoga i poslovnog života i socijalne usluge na terenu za djecu i stare, ali one trebaju zaživjeti i jedini problem koji  vidim je nestrpljivost', rekla je ministrica i dodala kako vjeruju da će se taji program Vlade realizirati u četverogodišnjem razdoblju.

 Predsjednica  Grabar Kitarović je danas na Pantovčaku rekla da 'izričito uvrštavanje demografske politike u jedno od ministarstava, prve mjere i najava novih mjera pokazuju da postoji snažno izražena politička volja da se tom pitanju pristupa sustavno i svestrano.'  'I dalje smatram da smo u tom segmentu u izvanrednom stanju, te stoga opseg sadržaja i zahtjevnost provedbe brojnih mjera traži osnutak posebnoga ministarstva, no potpuno poštujem autonomiju Vlade da, sukladno svojoj procjeni, strukturira provedbu demografske politike', poručila je predsjednica.

 U vezi s uvođenjem nacionalnih mirovinama iz prijedloga strategije o socijalnoj skrbi za starije osobe u RH od 2017. do 2020. godine, Murganić je u Karlovcu rekla da posebna radna skupina tek treba odrediti kriterije, cenzuse, moguće iznose tih mirovina i sl. Skupinu čine stručnjaci raznih resora, državne uprave, udruga i Nacionalnog vijeća za starije osobe i umirovljenike.  Važan dio njihova rada bit će da se ne učini nepravda prema svima koji su radili, privređivali, a procjene i izračuni tek će se raditi, rekla je Murganić, dodajući da je do toga još dalek put.

  Državni tajnik Marin Strmota predstavio je detaljno provedbeni plan mjera za demografski razvoj RH te je najavio da će se uskoro održati prva sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju, kojemu će najvažnija uloga biti koordinacija na najvišoj razini svih resora i ministara jer i u uvjetima dobroga gospodarskog rasta treba snažna politička volja i društveni konsenzus za demografsku obnovu. Naime, i zemlje visokog standarda, poput Njemačke, imaju snažne demografske probleme, ali su dovoljno snažne da pitanje radne snage rješavaju useljavanjem, rekao je.

 Demografska politika nije socijalna pomoć, pomoć ugroženim i ranjivim skupinama, nego je to razvojna politika, a najvažniji je gospodarsko-regionalni razvoj te zapošljavanje, sigurnost za obitelj, rekao je Strmota, dodajući kako vjeruje da će tome pridonijeti mnoge mjere toga provedbenog plana. Istaknuo je kako je Za donošenje jedne zakonske mjere potrebno je 19 koraka, što traje, rekao je, dodajući da je sada, primjerice, mjera za rodiljne i roditeljske potpore na 16. koraku te da bi trebala stupiti na snagu 1. srpnja ove godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!