ZA 50 MILIJUNA KUNA

MUP od granice radi Big Brother, postavljaju se kamere i radari

07.09.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Iako Hrvatska za sada svoju granicu ne štiti žicom i ogradom, MUP se odlučio za sofisticiraniju zaštitu državne granice: Za više od 50 milijuna kuna nabavlja radare i moderan sustav videonadzora za 13 graničnih lokacija

Sustavi za zaštitu državne granice bit će postavljeni na željezničkoj postaji i na antenskom stupu u Tovarniku, na antenskom stupu u Principovcu kod Iloka, na lokaciji Radoš također kod Iloka, u Sotinu, Babskoj, Šarengradu, na Vupikovom silosu kraj Dunava, u Borovom Selu, kod Strošinaca, u Nijemcima te nedaleko od graničnog prijelaza Bajakovo.

Ista se oprema postavlja i u Vinjanima Donjim u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Sustav za nadzor granice činit će termovizijska kamera, kamera dan/noć, dome kamera, radar i NVR snimač, a računala za nadzor granice bit će instalirana u lokalnim nadzornim centrima smještenim u policijskim postajama.


MUP je za nabavu i postavljanje ove opreme raspisao javni natječaj, a procijenjena vrijednost mu je 50,7 milijuna kuna. Oprema će biti postavljena na lokacijama na kojima je najveći priljev ilegalnih migranata. Naime, u Srbiji se nalazi po nekoliko tisuća izbjeglica koji čekaju prelazak granice.

Razvijena mreža novopečenih prijevoznika za visoke iznose prebacuje ih na granicu s Hrvatskom te gotovo svakodnevno ilegalni migranti prelaze na teritorij Hrvatske, o čemu svjedoče i stanovnici Tovarnika, u kojem je i Tranzitni prihvatni centar.

Ondje je prije nekoliko dana tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekao kako Hrvatska neće postavljati žicu na granicu te je tako demantirao svog kolegu iz Vlade, tehničkog ministra vanjskih poslova Miru Kovača, koji je kazao da ćemo posegnuti za žicom ako bude potrebe za njome.