SLIJEDE NEREDI?

Mubarak nije podnio ostavku!

Bionic
Reading

Iako su Egipćani večeras očekivali da će predsjednik Hosni Mubarak u svom obraćanju narodu dati ostavku, to se nije dogodilo. Neslužbene potvrde ostavke dolazile su cijeli dan iz vrha egiptske vlasti, no Mubarak je još jednom iznenadio javnost. Prema prvim javljanima reportera stranih televizija, nakon obraćanja narod okupljen na Trgu Tahrir u Kairu krenuo je prema predsjedničkoj palači

'Obraćam vam se govorom iz srca, govorom kao otac prema djeci. Ponosan sam na vas, na novu snagu Egipta koja želi bolji život', tako je svoje obraćanje egiptaskom narodu započeo još uvijek aktualni predsjednik Hosni Mubarak.

U svom govoru poručio je da će slušati mlade Egipta, no ne i diktate izvana, međutim iako je narod od njega zahtijevao ostavku, ona se nije dogodila.

'Izrazio sam da se neću kandidirati na sljedećim izborima. I dalje ću braniti Ustav i čekati prijenos vlasti do novih izbora. To obećanje ću čuvati', poručio je Mubarak, dodavši da od danas kreće miran prijenos vlasti koji će trajati do rujna.

Podsjetio je da je proteklih dana dao prijedloge i planove za izlazak iz krize i planove koji bi trebali prihvatiti zahtjeve mladih Egipta.

Kazao je kako će dio ovlasti prebaciti na potpredsjednika Omara Suleimana, no rekao je da se nastavlja s dijalogom koji je započeo prije neki tjedan.

'Pokazat ćemo da možemo izaći iz ovoga i da ćemo slušati ljude, a ne poruke nekih drugih', rekao je Mubarak.

Izrazio je žaljenje obiteljima poginulih i ubijenih prosvjednika. 'Neću se suzdržati kazniti one koji su napravili kaznena djela protiv naše mladeži. Žao mi je što se dogodilo nevinim žrtvama', rekao je Mubarak, dodavši da svaki politički sustav može napraviti greške, ali da je bitno priznati ih.

'Živio sam za ovaj narod', rekao je Mubarak. 'Ja neću napustiti Egipat sve dok ne umrem na egipatskom tlu. Bože čuvaj Egipat, sigurnu zemlju i pomogni ovom narodu', kazao je.

OSTAVKU NAJAVILI EGIPATSKI DUŽNOSNICI

Najava Mubarakove ostavke u javnost je procurila poslijepodne, kada su takvu informaciju potvrdili egipatski dužnosnici.

Egipatski premijer Ahmed Šafik ranije je britanskom BBC-u rekao da bi Mubarak mogao otići i da će se situacija u zemlji brzo raščistiti.

Visoki dužnosnik Nacionalne demokratske stranke BBC-u je tada rekao kako se nada da će Mubrak vlast predati potpredsjedniku Omaru Suleimanu. Primopredaju vlasti CNN-u je potvrdio i visoki američki dužnosnik koji je u kontaktu s egipatskim vlastima.

Egipatska vojska objavila je, nakon sastanka Vrhovnog vojnog vijeća, da poduzima sve mjere za zaštitu nacije i težnji naroda.

Ta izjava vojnog glasnogovornika objavljena na nacionalnoj televiziji pritisak je na Mubaraka (82) da okonča svoju 30-godišnju vladavinu.

Američka obavještajna agencija CIA također je primila je izvješća u kojima se spominjala velika vjerojatnost da egipatski predsjednik Hosni Mubarak u četvrtak navečer podnese ostavku, rekao je direktor CIA-e Leon Panetta.

"Postoji velika vjerojatnost da bi Mubarak mogao odstupiti večeras, što bi bilo važno u smislu, nadamo se, mirne tranzicije u Egiptu", rekao je Panetta ranije na saslušanju u Kongresu.

Nakon što se vijest o mogućoj ostavci proširila Egiptom, na Trgu Tahrir u Kairu okupilo se oko milijun ljudi.