ide izmjena zakona

Mrak-Taritaš: Vlada je priznala da obnova Zagreba ne postoji

26.08.2021 u 12:54

Bionic
Reading

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš u četvrtak je za najave da se pripremaju izmjene Zakona obnovi rekla kako je time Vlada priznala da obnova Zagreba nakon potresa ne postoji

"Nakon što je ministar Horvat samouvjereno demantirao moje tvrdnje da obnove nema, danas se u medijima javljaju izvori iz Vlade koji govore točno to - da je Zakon neprovediv i da se prema postojećim propisima ne može pomaknuti s mrtve točke", istaknula je Mrak-Taritaš u priopćenju.

Ustvrdila je kako prije svega treba imati na umu što je cilj obnove i to je obnova oštećenih kuća i zgrada, "a ne skupljanje nepreglednih hrpa papira i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa".

Ocijenila je i da ciljevi obnove trebaju uključivati cjelovitu obnovu Zagreba kroz transformaciju pojedinih blokova.

"Vlada mora konačno donijeti odluku da se ide u sustavnu obnovu Zagreba i onda jasno definirati ciljeve, rokove i izvršitelje", naglasila je Mrak-Taritaš te upozorila da Vlada uopće ne razmišlja o problemu poskupljenja građevinskog materijala i nedostatka radne snage.

"Čak i da Vlada sve savršeno posloži na papiru, ako obnovu nema tko raditi jasno je da od nje neće biti ništa", poručila je.

Zaključila je da će bez sustavnog pristupa zakonske izmjene koje najavljuje Vlada biti "još jedna obmana, a obnovu i dalje neće vidjeti nitko osim ministra Horvata".