ključno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa

Uhlir predstavio rješenja za ubrzavanje obnove u Zagrebu

16.08.2021 u 13:09

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog HNS-a Željko Uhlir predstavio je u ponedjeljak rješenja za ubrzavanje obnove od potresa u Zagrebu, istaknuvši ključnim rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, te je pozvao Gradsku upravu da osigura preostalih 20 posto konstrukcijske obnove.

Uhlir je istaknuo potrebu žurne i skraćene procedure resetiranja Zakona o obnovi na osnovne postavke ili na jednu ključnu i poručio da je potrebna promjena paradigme u donošenju Odluka o pravu na obnovu.

"Kada se radi o obnovi višestambenih zgrada treba odrediti razinu obnove koja je minimalno potrebna kako oštećene zgrade ne bi i dalje ugrožavale korisnike i prolaznike, te kako bi se smanjile daljnje štete. To se postiže ispunjavanjem temeljnog zahtjeva za građevine (iz ZOG-a) – mehanička otpornost i stabilnost", kaže Uhlir.

Za koncept s participacijom vlasnika od 20 posto konstrukcijske obnove zgrada važno je znati da je konstrukcijska obnova samo dio obnove zgrade, ovisno o složenosti i stupnju oštećenja od 50 do 60 posto cjelovite obnove. Uhlir smatra kako je ta odredba usporila obnovu i da neće biti promjena dok se ona ne riješi.

"Više se ne promatra stambena zgrada kao cjelina koju treba konstrukcijski s minimalnim nužnim zahvatima obnoviti, već se zasebno promatra svaki suvlasnik i njegov status", upozorio je.

Ako netko neće htjeti ili neće moći platiti svoju participaciju, rješenje će biti redovna mjera osiguranja, odnosno zabilježba dugovanja na nekretnini u zemljišnim knjigama, to jest hipoteci u gruntovnici.

Taj segment Uhlir smatra presudnim u rješavanju zastoja u obnovi.

"Ako bi se osiguralo financiranje konstrukcijske obnove bez participacije vlasnika i ako bi se promatralo zgradu kao predmet nužnih radova iz javnog interesa, ne postoji nužan razlog da se za svaku zgradu provodi strogo formalan upravni postupak, nego je moguće donositi odluke o pravu na obnovu u neupravnom postupku i time dodatno ubrzati obnovu", rekao je.

Predlaže zagrebačkoj Gradskoj upravi da se zauzme za svoje građane i osigura dodatnih 20 posto za konstrukcijsku obnovu te provede neupravni postupak donošenja Odluke o pravu na obnovu kako bi se Zagreb u primjerenom roku obnovio.