žrtve menstrualnog siromaštva

Mrak Taritaš: Učenicama i studenticama osigurati besplatne tampone i uloške

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 08.04.2021 12:45
  • Objavljeno 08.04.2021 u 12:45
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš u četvrtak je izvijestila da su predložili izmjene dvaju zakona iz obrazovnog resora kako bi učenice i studentice mjesečno dobile paket higijenskih uložaka i tampona

Na taj način, dodala je, ne bi bile žrtve menstrualnog siromaštva.

"Neću odustati od smanjenja PDV-a na higijenske uloške i tampone. S tim sam prijedlogom išla prema Vladi i dobila sam vrlo hladan odgovor da se još nisu stekli uvjeti i da će se to riješiti kada se bude provodila sveobuhvatna porezna reforma", rekla je te upozorila da se u Hrvatskoj higijenski ulošci i tamponi tretiraju kao luksuz jer je PDV na njih 25 posto iako većina članica ima PDV na te proizvode između tri i devet posto.

Usto, postoji i nepisana obveza da se do 2020. smanji na pet posto i ministar financija Zdravko Marić potvrdio mi je da će se smanjiti, ali u sklopu sveobuhvatne reforme, kazala je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare.

Ocijenila je da to izgleda malo deprimirajuće, tim više što istraživanja pokazuju da 10 posto ispitanica uopće ne može priuštiti uloške i tampone, 36 posto je reklo da kupuje najjeftinije, a neka istraživanja u EU pokazuju da učenice i studentice ne pohađaju nastavu za vrijeme dok imaju menstruaciju jer imaju problema s kupovanjem tih proizvoda.

"Sve pristojne države prepoznaju da je to problem i rješavaju ga, a mi ćemo to - kada se steknu uvjeti", rekla je i podsjetila da besplatne tampone i uloške u školama i na fakultetima dobivaju u Engleskoj, na Novom Zelandu, a najavila je i Francuska.

U Hrvatskoj, kaže, imamo dva svijetla primjera - varaždinsku Prometnu i strojarsku školu i Tehničku školu "Ruđer Bošković" u Vinkovcima.

"Da to ne bi bili usamljeni primjeri, mi iz GLAS-a predlažemo izmjene i dopune Zakona o obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju kako bi osigurali da se u osnovnim i srednjim školama i fakultetima učenicama i studenticama besplatno daju higijenski ulošci i tamponi", istaknula je.

Menstrualni proizvodi ne smiju biti luksuz, učenice i žene općenito ne smiju biti žrtve menstrualnog siromaštva i ne smiju biti prisiljene propuštati nastavu ili bilo koji dio života zato što si ne mogu priuštiti uloške i tampone jer na njima moraju štedjeti. To je izuzetno okrutno i riječ je o civilizacijskom, a ne svjetonazorskom pitanju, smatra čelnica GLAS-a.

Mrak Taritaš kaže da bi njihovi prijedlozi, po kojima su škole i fakulteti učenicama i studenticama dužni osigurati po jedan paket uložaka i tampona mjesečno, državu koštali 35 milijuna kuna godišnje. Istaknula je da ima niz stavki s kojih bi se mogao osigurati taj iznos, pa navodi da će MORH u ovoj godini potrošiti 700 milijuna kuna na različite usluge, a podsjeća i da je 2016. Agrokor za sanaciju dobio 200 milijuna kuna državnih potpora tako da to, istaknula je, ne bi trebao biti problem ako postoji dobra volja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!