DOBAR SISTEM

Mrak Taritaš: U našem mandatu projektom POS-a zbrinuto 1.550 obitelji

29.07.2016 u 13:46

Bionic
Reading

Potpredsjednica HNS-a i predsjednica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak Taritaš izrazila je u petak zadovoljstvo što je 519 obitelji u zagrebačkom naselju Zapruđu dobilo ključeve POS-ovih stanova te podsjetila kako je riječ o projektu koji je provela kao ministrica graditeljstva i prostornog uređenja

Demografska politika ne znači obećanje o 1.000 eura za novorođeno dijete, već rješavanje stambenog pitanja za mlade obitelji, što je učinjeno u mandatu naše Vlade projektom poticanja stanogradnje (POS) čime je zbrinuto 1550 obitelji u Zagrebu, Splitu i drugim manjim hrvatskim gradovima, poručila je Mrak Taritaš, prenose iz HNS-a.

Bivša ministrica ističe da je sistem POS-a dobar, da su zgrade na dobroj lokaciji, stanovi kvalitetni, te da je otvoren i program najma, pa obitelji mogu uzeti stan u najam i naknadno odlučiti hoće li ga kupiti ili ostati u najmu, a štedjeti za nešto drugo.

Podsjeća također da je 850 mladih obitelji Božić 2015. dočekalo u novim stanovima u zagrebačkoj Klari te da je 600 stanova po istom modelu izgrađeno u Splitu.

Bivša ministrica hvali se kako su u njenom, odnosno mandatu bivše Vlade, pokrenuti projekti energetske učinkovitosti obiteljskih kuća i kuća javne namjene, provedena legalizacija objekata, doneseno niz prostornih planova za područja posebnih obilježja, ali i projekt e-dozvola. 'Nažalost, ova tehnička Vlada nije uspjela ništa poboljšati, samo se nadam da nije ništa pokvarila', kaže Mrak Taritaš.

Najavljuje da će se nakon parlamentarnih izbora nastaviti započeto - dovršiti legalizacija zgrada i paralelno krenuti sa Zakonom o legalizaciji infrastrukture. Poručuje da odmah treba donijeti i Strategiju prostornog razvitka, a iza toga raditi Prostorni plan države, te razvijati projekt energetske učinkovitosti i otvoriti novi projekt 'Zelena gradnja'.

Jednako tako, treba drugačije definirati Zakon o komunalnom gospodarstvu, ali i srediti katastar i gruntovnicu što je baza svega, naglašava potpredsjednica HNS-a Anka Mrak Taritaš.