'SADA NEMA SMISLA'

Vlada odustala od 1.000 eura za bebe, Juretić najavila zakon

27.07.2016 u 13:48

Bionic
Reading

Vlada je odustala od donošenja zakonske uredbe kojom bi novorođena djeca dobila 1.000 eura jer, kako je kazala ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić na konferenciji za medije, uredba bi bila na snazi samo mjesec dana, a za iduću Vladu je pripremljen zakon

'Izbori su 11. rujna i nije dobro uredbama uređivati nešto što će vrijediti mjesec dana', rekao je ministar prometa u ostavci Oleg Butković novinarima uoči današnje sjednice Vlade u Banskim dvorima kad su ga podsjetili na HDZ-ovo obećanje o novcu za novorođenčad, a nakon sjednice Vlade odustajanje je javnosti nastojala objasniti kolegica mu ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić.

'Zakonom je bilo previđeno da se taj novac daje za svako novorođeno dijete od 1. rujna i bio je u proceduri, upućen u Vladu, no zbog nastale situacije nije ugledao svjetlo dana. To smo mislili regulirati uredbom, no kako bi ona vrijedila samo mjesec dana, nažalost, onda smo odlučili ipak pričekati izbore i da nova vlada, za koju vjerujemo da će biti naša, onda uputi zakon u proceduru', kazala je Juretić na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Tim bi zakonom bilo regulirano da pravo na 1.000 eura imaju i djeca rođena od 1. rujna, kao što je bilo i najavljivano, a o donošenju uredbe razmišljalo se jer je riječ o mjeri o kojoj se puno govorilo pa da Vlada ne ispadne neozbiljna u smislu 'obećali ste, a niste ispunili', kazala je Juretić.

S obzirom na to da se zakon u ovom slučaju može primjenjivati retroaktivno, jer se radi o pravima, odlučili smo se na reguliranje zakonom, ustvrdila je ministrica u ostavci i dodala: 'Da to nije bilo moguće inzistirali bismo na uredbi, pa makar bila na snazi samo mjesec dana. Onda bismo pokušali neki drugi način da ispravimo, uvjetno rečeno, nepravdu za djecu koja bi se rodila u tom vakuumu dok se ne donese novi zakon'.

Što su govorili iz HDZ-a?

Još samo prije nekoliko dana, podsjetimo, ministar financija u ostavci Zdravko Marić rekao je gostujući na N1 televiziji da su osigurana sredstva za to: 'Riječ je o 100 milijuna kuna, ali je na Vladi da odluči hoće li, kada i kako uputiti to. Sada se to može ostvariti samo kao uredba sa zakonskom snagom. Mislim da će sljedeći tjedan na sjednici Vlade o tome biti govora. Koja će odluka biti u konačnici, to ćemo vidjeti.'

Samo koji dan prije njega ispunjenje jednog od ključnih obećanja HDZ-a i bivšeg mu šefa Tomislava Karamarka najavila jebila i Juretić kazavši da će Vlada na idućoj sjednici donijeti uredbu kojom će roditelji svakog novorođenčeta dobiti po 1.000 eura

'Uredba bi trebala stupiti na snagu 1. rujna i sva djeca koja se rode imat će pravo na naknadu', rekla je Juretić, a na opasku novinara da ona može vrijediti najdulje do 30. rujna jer Vlada nije donijela novi zakon koji bi omogućio donošenje takvih uredbi, Juretić je tada odgovorila da će 'doći nova Vlada koja će donijeti novi zakon'.

HDZ želi Upravu za demografiju

Samu mjeru Juretić, kako je istaknula danas, ne smatra populističkom, već motivirajućom i znakom dobre volje: Jer, za nekoga koji će tih tisuću eura potrošiti za društvo s prijateljima kad mu se rodi dijete, naravno da to ništa ne znači, ali za nekoga kome će to itekako dobro doći za kupnju opreme za dijete, da ne mora dići kredit ili ići u minus, mislim da je to dobrodošlo.

'Ova je vlada htjela raditi na tome, pri Ministarstvu je trebala biti osnovana Uprava za demografiju koja bi se bavila demografskom i populacijskom politikom. To bi bila sinergijska politika, koja bi uključivala više ministarstva i na tome će sigurno sljedeća HDZ-ova vlada raditi', najavila je Juretić.