'NE ZNAM NI KAKO IZGLEDA'

Mrak Taritaš za tportal pojasnila kako je pomogla supruzi drugog čovjeka Sberbanka da dobije hrvatsko državljanstvo

14.03.2019 u 10:40

Bionic
Reading

Anka Mrak Taritaš godinu dana nakon što je ruski Sberbank postao najveći kreditor Agrokora potpisala je preporuku da se Eleni Poletaevoj, supruzi tada drugog čovjeka te banke, odobri hrvatsko državljanstvo. U razgovoru za tportal rasvijetlila je okolnosti pod kojima je to učinila 2015.

Elena Poletaeva tada je bila suvlasnica tvrtke Titan građenje d.o.o. za graditeljstvo, trgovinu i usluge, donosi priču Večernji list. U razgovoru za tportal Mrak Taritaš kaže da joj to prezime tada ništa nije značilo.

Čelnica GLAS-a i bivša ministrica graditeljstva pojašnjava kako kada je netko vlasnik tvrtke može tražiti preporuku resornog ministarstva. Tako je i Poletaeva zatražila preporuku Ministarstva graditeljstva. 'Prije potpisivanja preporuke napravi se i analiza da se vidi posluje li tvrtka u Hrvatskoj, ima li dubioze i onda se potpisuje preporuka', kaže nam Mrak Taritaš.

Samu Elenu Poletaevu, kaže Mrak Taritaš, nije znala ni prije niti je danas zna. 'Ne znam ni kako ona izgleda', kaže.

Poručuje da joj nitko nije sugerirao da Poletaevoj potpiše preporuku. 'Zahtjev je došao u Ministarstvo i nakon nekog vremena i provjere potpisala sam', rekla je.

Takvih je preporuka, pojašnjava Mrak Taritaš, u mandatu ministrice potpisala dvije do tri, no kaže da se ne sjeća kome su bile potpisane druge preporuke.

'Potpisivanje preporuka je nešto što je uobičajeno, to rade sva ministarstva, no zadnja odluka je ipak na Ministarstvu unutarnjih poslova. Oni na kraju mogu i odbiti davanje državljanstva', kaže Mrak Taritaš za tportal.

  • +52
Anka Mrak Taritaš Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Prema pisanju Večernjeg lista, Elena Poletaeva državljanstvo je dobila 2015., a u rješenju Ministarstva unutarnjih poslova, kojemu je tada na čelu bio Ranko Ostojić, njezin je primitak u hrvatsko državljanstvo obrazložen zakonskom odredbom po kojoj je takva odluka od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Elena Poletaeva supruga je Maksima Poletaeva, najizglednijeg kandidata za čelno mjesto Fortenove, bivšeg Agrokora.

Zanimljiv je podatak da je kao direktorica i osoba ovlaštena za zastupanje tvrtke Titan građenje i danas navedena Oksana Dvinskykh, bliska prijateljica obitelji bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka.