INTERVJU NA HR1

Mrak Taritaš: Nada Turina Đurić neće morati hodati gola, a mi izbačeni osnivamo novu stranku

10.06.2017 u 10:54

Bionic
Reading

Anka Mrak Taritaš, još uvijek saborska zastupnica HNS-a koja će zajedno s četvero saborskih zastupnika te stranke, koji su glasali protiv izglasavanja povjerenja novim ministrima u Vladi Andreja Plenkovića, uskoro iz nje biti izbačena, gostujući u Intervju tjedna na HR1 najavila je mogućnost osnivanja nove političke stranke u kojoj bi se našlo mjesta za sve one koji su narodnjake napustili zbog koalicije s HDZ-om

'Čini mi se kao da živim u lošem snu. U nedjelju legla u tri ujutro nakon lokalnih izbora, a u ponedjeljak je krenula priča oko HNS-a i koalicije s HDZ-om', kazala je Mrak Taritaš.

Ponovila je da sve do ponedjeljka nije znala da bivši predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak vodi pregovore s HDZ-om iako je, kako je rekla, u četvrtak ili petak negdje u sebi osjetila da se to možda ipak događa. Navela je da nije očekivala da će na Središnjem odboru ¾ članova biti za suradnju s HDZ-om.

'Očito da sam pogriješila i da je želja da se ide s HDZ-om bila jača. To nije HNS u kojem sa ja bila. HNS ne treba biti cijeli život partner SDP-a, ali trebalo je napraviti analizu. Ovo je snubljenje', smatra Mrak Taritaš.

Navela je da njena odluka o ne podržavanju Vlade HDZ-a, koja će dovesti do toga da ju se izbaci iz HNS-a nije bila nagla i da zbog toga neće požaliti.

'Ovo je spašavanje Plenkovića i napravljena je šteta HNS-u i ljudima koji su godinama radili na terenu. U politici treba vratiti dosljednost. Ja sam ostala dosljedna. Govorila sam da HNS neće s HDZ-om i ja sam vjerovala da neće. Zbog dobrobiti Hrvatske želi da Vlada uspije, da postigne rezultate i da razlog zbog kojeg je HNS ušao, odnosno reforma obrazovanja bude provedena. Želim i da se sredi katastar i gruntovnica. Ne želim da svake godine imamo izbore. Ja sam samo zdrave pameti napravila analizu. Ali ne vidim da je ovo neki drugi HDZ, ovo vidim samo kao spašavanje Plenkovića i većine i održavanje HDZ-a na vlasti', pojasnila je Mrak Taritaš.

Kazala je i da joj Vrdoljak u ponedjeljak kada joj je rekao za pregovore objasnio da joj nije rakao ranije zato što je bila u kampanji za gradonačelnicu Zagreba.

'Govorila sam u ono u što sam vjerovala i ostala sam dosljedna. Nisam mislila da će HNS ići s HDZ-om. Nada Turina Đurić rekla je prije mjesec dana u 'Otvorenom' da će prije prošetati gola Jelačić placom nego podržati nove HDZ-ove ministre. Ali evo neće morati hodati gola. U ponedjeljak sam osjetila da sam višak. Neću ništa reći ružno, ali HNS u kojem sam bila je umro', navela je Mrak Taritaš dodavši da ne razumije smisao Vrdoljakove ostavke.

Upitana je li potez HNS-a nemoralan s obzirom da je mandate dobio sa zajedničke koalicijeske liste sa SDP-om, a i u sporazumu piše da naknadno neće koalirati s njima Mrak Taritaš je istaknula da je svojim potezom  pokazala što misli oko toga.

'Ovo ostavlja gorak ukus u ustima, ostavlja nedosljednost kod građana jer ispada da građani ni ne odlučuju. Ovo u smislu demokratskih procesa nije dobro jer će demotivirati ljude da izlaze na izbore', smatra Mrak Taritaš.

Najavila je da će nakon što bude izbačena iz stranke će u Saboru zajedno s kolegama prijaviti klub nezavisnih zastupnika.

'Osnovat ćemo političku stranku, ali moramo prespavati i vidjeti hoće li to biti inicijativa, platforma jer ako želite politički djelovati to morate napraviti zbog ljudi koji su vam dali povjerenje. Bili bi pozicionirani oko centra. Razgovarali smo samo površno, moramo sve prespavati', pojasnila je Mrak Taritaš.

Istaknula je da će SDP u s kojim su bili u koaliciji na lokalnim izborima u Zagrebu imati svoj klub u Skupštini dok će od četvero HNS-ovaca njih troje imati svoj klub dok će jedan kolega koji je odlučio ostati uz HNS ostati tamo.