SVI PROTIV MOSTA

Mrak Taritaš: Na županije ne treba ići sjekirom

04.05.2016 u 21:31

Bionic
Reading

Most je u svojim nastojanjima da po svaku cijenu provede neke od obećanih reformi u otporu uspio ujediniti HDZ i SDP. Dvije najveće hrvatske stranke tako se složno brane od njegovog pokušaja da se smanje prava državnih dužnosnika, u prvom redu pripadnika stranačke kaste

Na tom tragu je i složna podrška župana, koje je u utorak na Pantovčaku okupila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ostanku županija u sadašnjem formatu. Podršku HDZ-ovim županima za zadržavanje postojećeg stanja dali su i župani koji dolaze iz redova SDP-a i HNS-a iako su tijekom pregovora s Mostom bili složni u mišljenju da se sustav treba mijenjati.

Potpredsjednica HNS-a Anka Mrak Taritaš u izjavi za tportal kazala je da oni nikad nisu za rješenje sjekirom. Objašnjava da županije funkcioniraju na ovakav način već više od 20 godina i ako bi se željelo ući u promjene, onda prethodno treba razmisliti i vidjeti na koji način bi se to realiziralo.

'Treba postepeno ići u taj proces. U HNS-u smo protiv toga da se nešto što sada funkcionira presječe sjekirom i krene stvarati novi sustav jer to znači blokadu svega. Razgovarali smo sa svojim županima, a imamo dva, iz Međimurske i Varaždinske županije, koji se slažu da treba pronaći pametan i dobar model, ali prethodno treba vidjeti što je smisao, cilj i ideja te koji su to poslovi koji se decentraliziraju - je li to smanjenje broja općina i koja se sredstva decentraliziraju. Na kraju bi se ušlo u proces čiji bi se rezultat vidio za sedam, osam godina. Dakle, treba ići postepeno, a ne presjeći i ići ispočetka', objasnila je Mrak Taritaš.

Naglasila je da zbog toga u HNS-u ne žele olako reći da ili ne za ukidanje županija jer smatraju da se radi o procesu. Iako je glavni motiv Mosta smanjenje troškova, Mrak Taritaš kaže da slične promjene u upravi do sada nisu donosile i smanjenje troškova. 'Lako je reći i obećati, ali kako to povesti? Ovo sada funkcionira, bili mi zadovoljni ili ne, i zamislite sada da uništite ovo i krenete u nešto drugo za što ne znate što je', istaknula je Mrak Taritaš. Iz SDP-a, unatoč nastojanjima, nismo uspjeli dobiti konkretan, službeni stav o ukidanju županija. Samo nam je bivši ministar uprave i aktualni saborski zastupnik Arsen Bauk iznio vlastito mišljenje, kazavši da je bavljenje tom temom dok je HDZ na vlasti gubljenje vremena.

Podsjetimo, potpredsjednik Vlade iz redova Mosta Božo Petrov je u utorak za tportal izjavio da 'nije dobro izlaziti u javnost bez konkretnih podataka i bez analize koju upravo izrađuje Ministarstvo uprave'.

'U svakom slučaju inzistiramo na reformi javne uprave i na preustroju jer sadašnji sustav nije održiv. Tu prvenstveno mislim na lokalnu razinu, dakle na općine, ali zatražena je analiza funkcionalnosti na svim razinama. Tek nakon što dobijemo rezultate moći ćemo kazati kako najbolje organizirati Hrvatsku i kako optimalno postaviti sustav. Naše uvjerenje može biti da treba smanjiti broj općina, gradova i županija - osobno smatram da je to neminovno - ali najbolje je pričekati rezultate analize', kazao je Petrov.

Prema svemu sudeći, Most je ostao usamljen u svojim nastojanjima da se sreže državni aparat u dijelu u kojem ga nastanjuju politički kadrovi.