SVEMOGUĆI GRADONAČELNIK

Mrak Taritaš: Hoće Bandić krenuti i u spašavanje Borova?

25.04.2018 u 12:57

Bionic
Reading

Oporbeni zastupnici GLAS-a i HSU-a u Gradu Zagrebu neće u četvrtak na sjednici Skupštine podržati Plan gospodarenja otpadom, kao ni model strateškog partnerstva između Vlade i Grada Zagreba sa svrhom pokretanja proizvodnje u Imunološkom zavodu (IMZ) d.d., a po kojemu Grad Zagreb ulazi u vlasništvo IMZ-a sa 110 milijuna kuna

Predsjednica Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš poručila je u srijedu da je iz Plana gospodarenja otpadom, koji predlaže gradonačelnik Milan Bandić, jasno samo da će se Grad Zagreb ubuduće baviti otpadom Zagrebačke županije.

Poručila je i da njihovi zastupnici neće podržati ni odluku o IMZ-u, u koji bi iz gradskog proračuna trebalo otići 110 milijuna kuna i to nakon što je Grad Zagreb prošlu godinu završio u minusu od 385 milijuna kuna.

Zastupnice GLAS-a Anka Mrak Taritaš i Sonja Konig održale su konferenciju za novinare uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine na čijem je dnevnom redu, među 52 točke, i Prijedlog plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba te zaključak o prihvaćanju Modela strateškog partnerstva za pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu između Grada Zagreba i Vlade.

Odluku protiv ulaska Grada Zagreba u strateško partnerstvo u IMZ-u Mrak Taritaš je obrazložila time da nije u nadležnosti Grada Zagreba da spašava iz financijskih dubioza dionička društva u većinskom državnom vlasništvu.

Zastupnicima GLAS-a neprihvatljivo je da gradonačelnik novcem Zagrepčana rješava problematiku koja nije u njegovoj nadležnosti, kaže Mrak Taritaš koja se upitala hoće li Bandić sutra pomagati i Borovu.

Zastupnici GLAS-a poručili su i da neće podržati izmjenu Odluke o određivanju poslova javne rasvjete koji se financiraju iz proračuna Grada Zagreba što obrazlažu namještanjem natječajne dokumentacije tako da poslovi javne rasvjete pripadnu tvrtki Elicom (u vlasništvu Ivana Mučnjaka).

  • +5
Anka Mrak Taritaš i Sanja Konig Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Sonja Konig kaže da je natječajna dokumentacija "toliko specifična da bi bilo poštenije da se u prvoj rečenici navelo kako je važno da se tvrtka zove Elicom".

Smatra i da su ovakvi i slični natječaji razlog što je Zagreb na dnu ljestvice gradova po kompetitivnim javnim nabavama.

To, kaže, pokazuje i istraživanje javnih nabava glavnih europskih gradova koje su nedavno predstavili Centar za mirovne studije i Centar za istraživanje korupcije iz Budimpešte, a po kojemu je od Zagreba gora jedino Varšava.

"Zbog ovakvih rođačkih i prijateljskih postupaka gradske uprave, ljudi odlaze iz Zagreba. Ne odlaze isključivo zbog male plaće, već zbog korupcije i odnosa gradskih i državnih tijela prema našim resursima i imovini", istaknula je Konig  i poručila da će  GLAS biti protiv ovakvog natječaja i ovakve odluke.