'stvari su otišle daleko'

Mrak Taritaš: Crkva žestoko nasrće na obrazovni sustav, a premijer šuti

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 12.10.2018 14:58
  • Objavljeno 12.10.2018 u 14:58
Anka Mrak Taritaš i Goran Beus Richembergh

Anka Mrak Taritaš i Goran Beus Richembergh

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Čelnica Kluba zastupnika GLAS/HSU Anka Mrak Taritaš u petak je na konferenciji za novinare u Saboru osudila 'žestoke i česte nasrtaje Crkve na hrvatski obrazovni sustav, o čemu premijer nije rekao ni riječ' i ponovno zatražila da parlament raspravi njihov prijedlog za pokretanje revizije Vatikanskih ugovora koji su u saborsku proceduru pustili prije pola godine

„Stvari su otišle tako daleko da se država mora boriti s Crkvom oko toga tko ima pravo uvoditi reda u škole“, kazala je, komentirajući uputu biskupa ravnateljima osnovnih i srednjih škola da u e-dnevniku i e-matici vjeronauk trebao kategorizirati kao obavezni predmet.

„U posljednje vrijeme svjedočimo da tradicionalne katoličke zemlje poput Irske i Španjolske iskazuju želju za reviziju odnosa s Katoličkom crkvom“, rekla je, podsjetivši da je irski premijer rekao da je došlo vrijeme da se Crkva makne iz centra društva, a njegov španjolski kolega najavio raskidanje konkordata Španjolske i Svete Stolice, izbacivanje vjeronauka iz javnih škola, dokidanje državnih donacija katoličkim školama te ukidanje bilo kakvog financiranja katoličkih ustanova proračunskim novcem.

„Dok se ti procesi odvijaju u Europskoj uniji i idu naprijed, naravno, Hrvatska ide u potpuno suprotnom smjeru“, rekla je.

Zadnjih dana, rekla je, pristižu informacije o dopisu hrvatskih biskupa ravnateljima osnovnih i srednjih škola u kojem poručuju da „ne da je vjeronauk izborni nego da maltene treba biti obavezni predmet“, što je, smatra, posljedica nepravednih i nepovoljnih ugovora koje je Hrvatska potpisala s Vatikanom. Zato smo, kazala je, još uvjereniji u opravdanost našeg zahtjeva da se pokrenu pregovori o reviziji Vatikanskih ugovora.

„Ova situacija pokazuje i potpunu impotentnost hrvatske države prema odnosima sa Svetom Stolicom“, upozorava Mrak Taritaš, dodavši da Crkva ne postavlja ravnatelje škola i nema pravo od njih tražiti uvođenje vjeronauka kao obaveznog predmeta. „Samo je pitanje vremena kada će netko reći da se može smanjiti satnica hrvatskog jezika ili matematike za račun vjeronauka, što premijer ignorira, kao i predsjednik Sabora, koji je naš zahtjev stavio pred kraj dnevnog reda“, rekla je Mrak Taritaš.

Goran Beus Richembergh ocijenio je da je pri nedavnom posjetu Hrvatskoj državni tajnik Svete Stolice za odnose s drugim državama Paul Gallagher jasno rekao da je Hrvatska integrirala građansko i kanonsko pravo.

To smatra skandaloznim, pogotovo zato što je prošlo bez reakcije vlasti. To je put prema vjerskoj državi, ali i znak da vladajuća većina ima vrlo jasnu agendu promicanja klerikalizma i promjene sekularne prirode države, zaključio je Beus Richembergh.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!