u savudriji

Možemo! Pula pozdravio poništenje odluke o davanju koncesije na području Alberi

24.07.2023 u 10:16

Bionic
Reading

Pulski Možemo! pozdravio je u ponedjeljak odluku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kojom je Gradu Umagu predloženo da poništi odluku o davanju koncesije na pomorskom dobru na području Alberi u Savudriji te se nadaju da će odgovorni za utvrđene nezakonitosti biti kažnjeni.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u petak je priopćilo da su u upravnom nadzoru nad radom Grada Umaga utvrđene brojne nepravilnosti i nezakonitosti u postupku donošenja odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru - Alberi, Savudrija (Umag) te je predloženo rješenje o poništenju odluke o davanju koncesije i raskidanje ugovora o koncesiji.

Možemo! Pula tim povodom podsjeća da je upravni nadzor proveden na temelju zahtjeva udruženih građanskih inicijativa te da su "o tom nevjerojatnom slučaju prepunom nezakonitosti i pogodovanja umaške gradske vlasti vlasniku Petram Resorta" govorile i koordinatorica Možemo! Pula Dušica Radojčić i saborska zastupnica Urša Raukar-Gamulin.

"Budući da su utvrđene nepravilnosti u pripremi odluke o davanju koncesija, koje je umjesto Gradskog vijeća donio gradonačelnik Vili Bassanese, naloženo je ukidanje koncesije u roku od 30 dana. Nadamo se da će potvrđenim nezakonitostima uslijediti i kažnjavanje odgovornih", poručuju iz pulskog Možemo!.

Očekuju da će se nadzor nastaviti i na slučaju izdavanja građevinske dozvole za šetnicu "plaćenu novcima građana Umaga u iznosu od 1,2 milijuna eura, mimo urbanističkih planova na snazi".

Iako bi se, navode, spomenuta šetnica prema prostornom planu UPU Alberi trebala nalaziti 100 metara od obalne linije, u naravi se gradi na samoj obali, točnije na pomorskom dobru koje povezuje Resort Petram i Hotel Kempinski.

"Radi se o trenutno najvećoj devastaciji hrvatske obale koja se događa na području Savudrije. Koncesija je ukinuta, ali uništavanje pomorskog dobra je trajno. Zaslužena kazna neće popraviti uništenu obalu, ali će biti važan signal gradskim vlastima koje pogoduju i pohlepnim investitorima", poručuju iz pulskog Možemo!.