divljanje tržišta

Možemo!: Diljem Europe regulirano tržište najma stanova, može li i u Hrvatskoj?

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 05.11.2019 11:59
  • Objavljeno 05.11.2019 u 11:59
Možemo!

Možemo!

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Iz političke platforme Možemo! u utorak su poručili da gradovi diljem Europe reguliraju tržište najma stanova, upitavši može li to učiniti i Hrvatska u kojoj cijene još nisu regulirane jer su sve HDZ-ove i SDP-ove vlasti, ističu, u posljednjih 25 godina stambenu politiku prepuštale tržištu

"Na društvenim mrežama i ponekom mediju ovih dana se prenosi vijest kako je glavni grad Njemačke regulirao cijene najma, kategorizirao stanove po kvaliteti i lokaciji i odredio maksimalnu cijenu po kvadratu za svaku od njih. Maksimalna je 9,8 eura po kvadratu, što je samo dva eura više od prosječne zagrebačke cijene kvadrata, a prosječna plaća Berlinčana je tri puta veća od one u Zagrebu", priopćili su iz Možemo!.

Osim toga, dodaju, zabranjeno je i povećanje stanarina do 2022., a nakon toga moći će se povećavati samo u razini inflacije. Berlin se ovim aktom, tvrde, obračunao s idejom da je tržište sposobno rješavati egzistencijalne potrebe s društveno prihvatljivim ishodima.

"U Hrvatskoj je pitanje regulacije cijena još daleko: posljednjih 25 godina, sve vlasti, i HDZ-ove i SDP-ove, prepuštale su stambenu politiku tržištu, uz manje intervencije koje nisu značajnije utjecale na pitanje dostupnosti stanovanja za veći dio stanovništva", kažu u priopćenju.

Upozoravaju i da pitanja odnosa stanodavaca i podstanara nisu adekvatno uređena, inspekcije ne kontroliraju najam na crno, manje poreza plaćaju oni koji stanove iznajmljuju turistima od onih koji ih daju u dugoročan najam, novci iz proračuna kroz mjeru subvencioniranja kredita odlaze na ekstraprofit prodavatelja i kamate banaka.

Iz Možemo! poručuju kako je pravo na dom ljudsko pravo i temeljna egzistencijalna potreba, koja se ne smije prepuštati divljanju tržišta i špekulacijama financijskih institucija. Najavljuju da po uzoru gradove diljem Europe, razvijaju obuhvatnu stambenu politiku koja svim građanima, u različitim periodima života, može osigurati stan u skladu s njihovim potrebama, za cijenu koja ih neće gurnuti na rub siromaštva.

"Naša stambena politika cilja osigurati snažnije javne investicije u stanove za dugoročni najam stanovnicima, a istovremeno pravednije regulirati odnos najmodavca i najmoprimca na tržištu, uključujući kriterije kvalitete stambenog prostora pri određivanju cijene najma. Osim toga, razvijamo i mjere za smanjenje udjela crnog tržišta kroz povoljniji porezni tretman za one koji stanove daju u dugoročni najam", stoji u priopćenju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!