HVIDRA O POVLAŠTENIM MIROVINAMA

'Može smanjenje, ali od 1. studenog'

Bionic
Reading

Iako je premijerka Jadranka Kosor najavila rezanje povlaštenih mirovina za srpanj, čini se da bi na prvi otpor mogla naići već u svojim redovima. Naime, HDZ-ovac i čelnik Hvidre Josip Đakić na smanjenje povlaštenih braniteljskih mirovina pristaje tek od studenog

'Prihvaćamo što je nužno i potrebno. S obzirom na to da se krizni porez ukida 1. studenoga, smatrali smo da bismo tada mogli prihvatiti 10 posto umanjenja za sve one kojima mirovina prelazi 3.500 kuna', poručio je Đakić za Novi list nakon Kosoričine najave da se u srpnju sve povlaštene mirovine veće od 3.500 kuna režu za 10 posto.

Naime, prema Đakićevoj računici, prosječna braniteljska mirovina je 5.611 kuna, a zbog kriznog poreza je manja za 244 kune. Nakon najavljenog smanjenja povlaštenih mirovina od 10 posto, braniteljska mirovina pala bi na 5.050 kuna. Ako se na to još obračuna i krizni porez, branitelji bi u prosjeku mogli dobiti 4.848 kuna što je za gotovo 800 kuna manje nego što su imali prije 10 mjeseci.

Od 55 tisuća branitelja koji primaju povlaštene mirovine, njih 11 tisuća dobivaju mirovine više od osam tisuća kuna, pa bi uz smanjenje od 10 posto i krizni porez mogli izgubiti i do 1.233 kune.

Iako je jedan od HDZ-ovih potpredsjednika Andrija Hebrang još jučer rekao da ne vidi razlog za odgađanje rezanja mirovina, Đakić kaže da se već čuo s ministrom za branitelje Tomislavom Ivićem te da očekuje da bi se u pregovorima mogla postići promjena datuma primjene zakona.