epidemiologinja HZJZ-a

'Može se očekivati da će brojevi još rasti, apeliram na mlade da izbjegavaju druženja'

11.04.2021 u 13:43

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata evidentirano 1617 novih slučajeva koronavirusa. Smanjio se i udio pozitivnih među testiranima, od 9300 uzoraka pozitivno je nešto više od 17 posto. Broj preminulih prešao je 6300 jer je bolesti podleglo još 39 osoba. Na bolničkom liječenju je 1870 pacijenata.

Zbog ovotjednog pogoršanja epidemiološke situacije, u četiri županije sutra na snagu stupaju strože mjere. Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a, u Podnevom dnevniku HTV-a rekla je kako vjeruje da će ovaj "lockdown" dati željene rezultate.

- To nam je krajnja opcija kada iscrpimo ostale mogućnosti. Vjerujemo da će strože mjere biti podsjetnik građanima da se treba pridržavati mjera, izbjegavati okupljanja jer svatko od nas je jedno malo žarište, rekla je.

Osvrnula se i na noćašnji "koronaparty" u središtu Zagreba. Rekla je kako je to u trenutačnoj situaciji nedopustivo. Apelirala je na mlade da izbjegavaju druženja vis-a-vis ljudi koji se pridržavaju epidemioloških mjera.

Na pitanje jesmo li na vrhuncu trećeg vala, rekla je da je od Uskrsa prošlo sedam dana i da bi trebali pričekati još sedam, da prođe 14 dana od velikih okupljanja za Uskrs. Međutim, istaknula je da se može očekivati da će brojevi još rasti.

Inače, u sljedećem tjednu u Hrvatsku stiže nešto manje od 70.000 doza cjepiva.