IZBORNI REFERENDUM

Može li 'U ime obitelji' prikupiti dovoljan broj potpisa?

23.09.2014 u 07:23

Bionic
Reading

Može li udruga U ime obitelji prikupiti dovoljan broj potpisa za referendum 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom', iako joj potporu ne daju dvije najveće stranke HDZ i SDP, bit će poznato za desetak dana. Riječ je o brojci, prema riječima ministra Arsena Bauka, od deset posto od ukupnog broja upisanih birača RH koja se kreće između 370 i 450 tisuća. Razliku od 80 tisuća čine glasači iz dijaspore koji svoj glas mogu dati samo ako se zateknu u Hrvatskoj

Za razliku od HDZ-a i SDP-a, potporu referendumu dao je HSSa budući da je udruzi dao financijski poguranac iz gradskog proračuna, za očekivati je, premda to nije javno rekao, da je podržava i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Premda je u svom jučerašnjem priopćenju Crkva preko komisije HBK Iustitia et pax pozvala vjernike i građane 'neka se dobro informiraju i prouče ponuđena rješenja te prema vlastitoj spoznaji i savjesti odluče hoće li potpisati zahtjev za pokretanje referenduma', Kaptol je omogućio prikupljanje potpisa ispred crkava.

Sindikalist Vilim Ribić, koji drži da je inicijativa dobra i da je treba podržati, kaže da nije čarobnjak, ali da vjeruje da se za referendum može prikupiti dovoljan broj potpisa.
'Mislim da su građani svjesni duopola koji vlada godinama. Ovo što smo do sada imali bila je opstrukcija demokracije i jedino što je bio izraz demokratičnosti je činjenica da su se dvije stranke izmjenjivale na vlasti. Vjerujem da su građani toga svjesni kao i članovi stranaka. A ako nisu, onda nam neće preostati drugo nego da još jednom čestitamo nekoj od tih dviju stranaka na izbornoj pobjedi', smatra Ribić

Davorin Mlakar (HDZ) također drži da se potreban broj potpisa mogao prikupiti, ali iz malo drugačijeg razloga nego Ribić.

'U državi vlada kontinuirano nezadovoljstvo radom ove Vlade i to je osnovni razlog zašto bi se mogao prikupiti dovoljan broj potpisa. Međutim, kada bi se to dogodilo, bilo bi loše i učinila bi se nepopravljiva šteta, jer marketing referenduma može zavarati birače. Njegova reklama različita je od onog što on donosi za posljedicu', napominje Mlakar

U mogući uspjeh prikupljanja potrebnog broja potpisa uvjeren je i Peđa Grbin (SDP), a kao osnovni razlog za trijumf vidi u činjenici da se potpisi 'prikupljaju ne poštujući zakon'.

Dragan Zelić iz GONG-a kaže kako mu je teško procijeniti može li U ime obitelji prikupiti potreban broj potpisa i dodaje da ga zanima drugi dio priče, a taj je koliko košta sve oko pokretanja mašinerije za referendum (majice, plakati, leci) i tko to financira i s koliko novca.

'U ime obitelji trebala bi transparentno objaviti sve donacije. Bitno je i poštuju li se pri prikupljanju potpisa zakoni koji propisuju gdje se oni mogu prikupljati. Druga stvar koja je važna je ta da se građani informiraju o tome što potpisuju. Ne potpisuje se samo preferencijalno glasovanje, nego niz drugih, loših stvari', zaključio je Zelić.