OSNOVAO POLITIČKI POKRET

Može li Sačić ujediniti desnicu?

Željko Sačić 1

Željko Sačić 1

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

'Ove političke elite su istrošene, i vladajući i oporba su isti, a građani su dezorijentirani. Mi smo opcija koja će ujediniti desni centar', rekao je Željko Sačić na prvom predstavljanju pokreta Akcija za bolju Hrvatsku. Time je jedan od organizatora braniteljskih prosvjeda okončao nagađanja kojoj je ili kojoj će se stranci pridružiti

O Sačićevom aktiviranju u politici mnogo se nagađalo, bio je u HSLS-u, simpatizira HSP. Oko svog pokreta planira okupiti sve stranke i pojedince desnog centra, no na pitanje koga to konkretno, Sačić kaže da je još rano govoriti. Vjeruje da Akcija za bolju Hrvatsku ima velik potencijal jer ju podupire većina branitelja.


Politički program temelji na 'povijesnom i kulturnom nasljeđu hrvatskog naroda, kršćanskoj tradiciji te vrijednostima Domovinskog rata'. Sačić je spomenuo i stav prema Europskoj uniji, za koju je, kaže, Hrvatska dala sve, a pitanje je koliko će toga dobiti.

'Prosječni hrvatski građanin uopće ne zna kakvi su se pregovori vodili s Europskom unijom. Zato ovakva skepsa, stječe se dojam da je Hrvatska sve dala, a da zauzvrat nismo ništa dobili te nam ulaskom u EU prijeti pad standarda i gubitak dijela suvereniteta', pojasnio je Sačić.

Kritizirao je i sve popularnijeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog ustvrdivši kako on štiti interese stranih banaka te kako je potrebna rekonstrukcija tog sektora. Predlaže tako Sačić smanjenje PDV-a na 21 posto, smanjivanje poreza na dobit te sustav u kojem se politika neće miješati u gospodarstvo, već će biti servis za pomoć gospodarstvenicima. Također je, očekivano, protiv daljnje privatizacije državnih tvrtki i prirodnih resursa. Traži jasne kriterije za upravljačke pozicije u državi i državnim tvrtkama te smanjivanje državne uprave i jedinica lokalne samouprave.

Osim rezerve prema Europskoj uniji
, vanjska politika Sačićevog pokreta temeljila bi se na dobrim odnosima s Rusijom i SAD-om te susjednim zemljama. Smatra da sa Srbijom treba 'ići u gospodarske programe', no ako ne odustanu od pravne agresije, Sačić smatra da treba prekinuti diplomatske odnose s tom zemljom.

Sačić se zalaže za prijevremene parlamentarne izbore, no smatra da se referendum o ulasku u Europsku uniju ne smije dogoditi za vrijeme ove vlasti nego nakon izbora.

Najavljuje da će Akciji pristupiti i osobe koje su u politici već bile, no iz nje su časno otišle, te brojni stručnjaci i osobe iz kulturnog života. Nakratko se susreo s don Ivanom Grubišićem i kaže da s njim dijeli dosta stavova, osim o Domovinskom ratu.

Ujedinjenje ili novo mrvljenje desnice?

A hoće li se uoči predstojećih izbora desni pokreti i stranke ujediniti, ili je osnivanje Akcije za bolju Hrvatsku samo još jedna u nizu desnih opcija s minimalnom šansom za prelazak izbornog praga, Sačić za sada nema odgovor. Smatra da desnicu treba ujediniti, no hoće li do toga doći, ne zna. 'Ako ne podržimo ideje ujedinjavanja, izgubit ćemo državu kakvu poznajemo. Već ju je sada teško prepoznati, no ako pobijedi kukuriku koalicija, onda s Hrvatskom kakvu smo poznavali neće biti dodirnih točaka', rekao je Sačić i potvrdio da je već vodio razgovore s HSP-om, Hrastom te HSP-om dr. Ante Starčević.

Uz Sačića su na predstavljanju Akcije za bolju Hrvatsku bili i Željko Cvrtila, bivši načelnik kriminalističke policije, Domagoj Ante Petrić, predstavnik iseljene Hrvatske, te Mario Slaviček iz Udruge hrvatskih branitelja '1990-1996'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi