NA KORAK DO KRAHA ILI SPASA

Može li Merkozyev elitni klub spasiti eurozonu?

27.11.2011 u 21:39

Bionic
Reading

Sudbina eurozone neizvjesna je, a dok mediji pišu o njezinom mogućem raspadu, čemu je pridonijela i vijest da Velika Britanija traži od veleposlanika da se pripreme za krah eura, krenula su nagađanja da Angela Merkel i Nicolas Sarkozy planiraju novi dogovor s ostalim zemljama članicama eurozone kojim bi se Europsku središnju banku potaklo da smanji krizu valute čiji je tečaj zaronio na najnižu razinu u sedam tjedana

Nemogućnost dogovora čelnika eurozone o načinu suzbijanja dužničke krize izazvala je prošloga tjedna veliku nesigurnost na svjetskim tržištima, pa su prinosi na europske obveznice dosegnuli nove rekordne visine, dok je tečaj eura zaronio na najnižu razinu u sedam tjedana. Zbog straha ulagača da čelnici eurozone nemaju rješenja za suzbijanje dužničke krize, ali i naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale drugi tjedan zaredom.

U međuvremenu, britanska veleposlanstva dobila su obavijest iz svoje zemlje da se pripreme za kolaps eura i raspad eurozone. Naime, prema pisanju britanskoga Telegrapha, britanski ministri dobili su diskretno upozorenje da je raspad eura, koji je do jučer bio nezamisliv, sada itekako moguć, a veleposlanici se pripremaju na pomoć svojim državljanima u inozemstvu u slučaju propasti banaka, pa čak i u slučaju da izbiju neredi na cestama zbog dužničke krize s obzirom na grčko iskustvo.

Nakon te vijesti pojavila se i informacija da njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy planiraju novi dogovor s ostalim zemljama članicama eurozone kojim bi se Europsku središnju banku potaklo da smanji krizu valute. Prema tvrdnjama Welt am Sonntaga, njemačka kancelarka Merkel i francuski predsjednik Sarkozy dogovorili su formiranje kluba 'odgovornih članica eurozone', koji će biti ograničen na samo neke od zemalja EU-a, i to zbog nezadovoljstva sporošću i otezanjem većine članica eurozone pri donošenju konsenzusa za usvajanje europskog pakta o financijskoj stabilnosti.

Schaeuble: Uniju stabilnosti možemo postići brzo

Zemlje eurozone mogle bi relativno brzo stvoriti 'Uniju stabilnosti' kojom bi se osigurala dublja fiskalna integracija, izjavio je u nedjelju njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble za televiziju ARD.

'To se može brzo postići', rekao je on govoreći o promjenama u Lisabonskom ugovoru koje želi Njemačka kako bi se osigurala bolja proračunska kontrola u 17 zemalja eurozone. 'Cilj je da zemlje članice monetarne unije stvore svoju 'Uniju stabilnosti'', izjavio je Schaeuble.




Francuska i Njemačka navodno planiraju novi dogovor o regulaciji proračunske politike kako bi uvjerile Europsku središnju banku da odobri kupnju državnih dionica tih zemalja. Welt am Sonntag piše da članice eurozone trebaju međusobni konsenzus oko novog Pakta o stabilnosti da bi se uspostavila proračunska disciplina koja bi se mogla primjenjivati već početkom sljedeće godine, što bi bilo svojevrsni kompromis s obzirom na to da bi promjene koje su potrebne za mijenjanje postojećih ugovora Europske unije tražile previše vremena.

Slično Šengenskom ugovoru, koji omogućava slobodno kretanje ljudi unutar granica država članica EU-a, tako bi i reformirani Pakt o stabilnosti trebao točno definirati i kontrolirati strogo određena pravila te kontrolu proračunskog manjka pojedinih nacionalnih budžeta.