BETONIRANA PRAVA

Može li Kolinda deložirati Mesića? Teško

15.01.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Mnogi se pitaju može li novoizabrana hrvatska predsjednica ukinuti Ured Stjepana Mesića, tj. Ured bivšeg predsjednika RH na koji pravo sada ima i Ivo Josipović? Što god njihova nasljednica mislila o toj instituciji, stvar je jasna: Mesić i Josipović imaju doživotno pravo na Ured i sve ostale beneficije predviđene Zakonom

O smislu i trošku postojanja Ureda bivšeg predsjednika RH za vrijeme svog mandata u polemiku s uživateljem prava bivšeg predsjednika Stjepana Mesića ušao je još uvijek aktualni predsjednik Ivo Josipović. Smatrao je da bi se moglo uštedjeti na Uredu za koji se iz proračuna izdvaja više od milijuna kuna godišnje, a ne vide se opipljivi rezultati rada bivšeg prvog čovjeka Hrvatske.

Mnogi od novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović očekuju ukidanje Ureda koji većina poistovjećuje s Mesićem. Na online peticijama pojavio se također takav zahtjev koji je do srijede potpisalo više od tri tisuće osoba.


Ondje se navodi da je Mesić u proteklih pet godina na trošak poreznih obveznika odradio preko 60 putovanja. Na popisu je Kina, i to nekoliko puta, Azerbejdžan, Turkmenistan, Indija, Njemačka, Srbija, Slovenija…
No što god mislili o tome, Mesić ima pravo doživotno uživati u beneficijama koje mu je omogućio Zakon o posebnim pravima predsjednika Republike nakon prestanka obnašanja dužnosti koji je donesen 2004. za vrijeme njegova prvog mandata i mandata Ive Sanadera. Prema njemu, bivši predsjednik ima doživotno pravo na ured, dvoje službenika, vozača i vozilo te fizičku zaštitu.

Taj je zakon vrijedio za vrijeme Mesićeva mandata i da se sada drastično promijeni, tj. da se ukine recimo stavka o uredu, Mesić bi i dalje uživao stečena prava jer je ih je ostvario za vrijeme važenja starog zakona.

Taj je zakon krajem 2012. ponešto ipak izmijenjen. Uvela se odredba da bivši predsjednik ima pravo na sve navedeno, no ne doživotno, nego na razdoblje od pet godina od isteka mandata. Izmjene u Zakonu ipak ne vrijede za Ivu Josipovića jer je u trenutku donošenja izmjena već bio predsjednik te se izmjene Zakona ne mogu primjenjivati unatrag. Tako je odlučio u kolovozu prošle godine i Ustavni sud kazavši da se izmjene ne odnose na predsjednika kojem je mandat bio u tijeku u trenutku donošenja izmjena.

Prva osoba koja će po prestanku obnašanja dužnosti imati ograničeno pravo na prava bivšeg predsjednika je Kolinda Grabar Kitarović.

Ako se za vrijeme njezina mandata Zakon izmijeni te se ured ili druge beneficije potpuno ukinu, to se također neće odnositi na Kolindu Grabar Kitarović, nego na nekoga tko će Hrvatskom vladati nakon nje.

Dakle, stvar je jasna, Mesiću se ne može ukinuti Ured.