Ivan nekad piše

Može li fotografiranje mobitelom biti umjetnost?

19.11.2012 u 12:15

Bionic
Reading

'Danas baš svatko može biti dobar fotograf' rečenica je kojom će mnogi ironično i brzopleto sumirati tehnološki nivo razvoja i sveprisutnost pametnih telefona koji nam doslovno omogućuju da u svakom trenutku možemo napraviti tehnički korektnu fotografiju

No ozbiljnija percepcija kvalitetnih fotografija nastalih mobilnim telefonima danas gotovo da ne postoji, jer su sveprisutni Instagram i slične mu aplikacije uvjerili ljude da su predodređeni filtri i već pomalo iritantna estetika analognog štiha krivi da ljudi fotografiranje telefonom ne doživljavaju ozbiljno.

No ako stavimo na stranu pomoćne aplikacije, unificiranost izričaja i neki kult fotkanja mobitelom pravomoćno osuđen oznakom 'hipsterizam', ako netko ima senzibiliteta za vizualnu kulturu, fotografiju i kadar te ga umije pretočiti u fotozapis, kojim se god elementom tehnologije služi da stvori taj konačni produkt, zapravo ni nije važno.

Ako nemate oko, priču ili energiju, dobru fotku nećete snimiti ni Hasselbladom, a obrnuto vrijedi za kamere na mobitelima.

I dok se mnogi sablažnjavaju nad činjenicom da netko fotografiranje putem mobitela doživljava iole ozbiljno, u svijetu je sve više ljudi, a poglavice fotografa, koji uviđaju prednosti i realne parametre bilježenja foto zapisa iPhoneom ili nekim drugim fotografski kvalitetnim mobitelom.

Instagram i pripadajući profili nekih poznatih svjetskih fotografa, bez obzira na sumnje u autentičnost porijekla fotografija, dovoljno elaboriraju njihove talente koji su jasni i bez nadrealnih ambijenata, studija, scenografija, rasvjete, skupih leća i 'pravih' fotoaparata.

Jedan od primjera shvaćanja fotkanja mobitelom ozbiljno je i Mobile Photo Group, internacionalni kolektiv fotografa posvećen prezentiranju mobilne fotografije kao rastuće forme suvremenog fotografskog izričaja. Grupa MPG okuplja desetak autora, koji se i bez svojih mobilnih aparata profesionalno smatraju fotografima ili vizualnim umjetnicima, a radovi na njihovom blogu dovoljno govore o kvaliteti pojedinih autora.

Američki autori koji snimaju mobilnim aparatima svoje su radove ovoga ljeta imali prilike predstaviti na pionirskom festivalu 'mobilnih umjetnosti' LA Mobile Arts Festival 2012, koji se u kolovozu održao u Santa Monici.

Tu je i portal iphoneography.com, popularna stranica na kojoj zajednica iPhone fotografa predstavlja svoje radove, a sličnih mu portala je na webu bezbroj.

Činjenica je da su komentari protiv ovakva načina fotografiranja prilično glasni, i kontinuirano obezvređuju fotografiranje mobitelom kao autorski potpis. No iste su se kritike pojavljivale u zamahu digitalnih fotoaparata, po pitanju digitalne u odnosu na analognu fotografiju, a beskrajne debate i neslaganja ne jenjavaju ni dan danas.

Tako će valjda biti zauvijek; nove tehnologije šire upotrebu pojedinog medija, na taj način ga demistificiraju i pojednostavljuju njegovo korištenje.

No bez obzira na tehniku, trenutačne trendove i dragu vam estetiku, dobru fotografiju, fotografsku priču i senzibilitet shvatit ćete i osjetiti iz samih fotografija, bile one fotkane najskupljim fotoaparatom na svijetu ili iPhoneom prve generacije.