hormonalna terapija

Može li estrogen pomoći muškarcima da manje umiru od koronavirusa? Amerikanci testiraju i tu mogućnost

28.04.2020 u 11:05

Bionic
Reading

Od početka travnja zaraženi muškarci u New Yorku umiru otprilike dvostruko više nego zaražene žene i čine oko 75 posto pacijenata priključenih na ventilatore u medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Angelesu. Nitko ne zna je li razlog hormonalni, genetski ili socijalni

Više muškaraca nego žena teško je bolesno ili umrlo od COVID-19, a sada će se u dva klinička ispitivanja ispitati mogu li razlike u spolnim hormonima objasniti trend, izvijestio je The New York Times.

Otkako se pandemija COVID-19 prvi put pojavila u Kini, veća je vjerojatnost da će muškarci završiti na intenzivnoj njezi ili će umrijeti, piše Times. Na primjer, muškarci čine oko 75 posto pacijenata na intenzivnoj skrbi ventilatorima u medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Angelesu. Od početka travnja zaraženi muškarci u New Yorku umiru otprilike dvostruko više nego zaražene žene, piše NPR.

Trend se može povezati s velikom učestalošću srčanih i plućnih bolesti kod muškaraca koji također uglavnom puše, konzumiraju alkohol i više su izloženi zagađenom zraku zbog rada na otvorenom, kaže Sarah Hawkes, profesorica globalnog javnog zdravlja na londonskom University Collegeu. No, smatra ona, postoje i neki dokazi da žene imaju jači imunološki sustav.

Spolni hormoni estrogen i progesteron, koji žene proizvode u većim količinama od muškaraca, pomažu u regulaciji ženskog imunološkog sustava i mogu pružiti ženama posebnu otpornost na infekcije i štetne reakcije imunološkog sustava. Imajući to u vidu, znanstvenici Cedars-Sinaja i sveučilišta Stony Brook planiraju hormonskim terapijama liječiti male skupine oboljelih od Covida-19.

'Možda ne razumijemo kako estrogen djeluje na COVID-19, ali možemo provjeriti ima li to kakvog utjecaja na pacijente', objašnjava ideju dr. Sharon Nachman sa sveučilišta Stony Brook.

U ispitivanje će uključiti 110 pacijenata koji su razvili barem jedan ozbiljan simptom, poput visoke temperature, kratkog daha ili upale pluća, ali još ne trebaju mehaničku podršku disanju intubacijom, piše ClinicalTrials Gov. Testirat će se punoljetni muškarci i žene starije od 55 godina jer razina estrogena obično opada nakon menopauze. Polovica sudionika liječit će se estrogenim flasterom na koži tijekom jednog tjedna, dok će druga polovica dobivati standardnu ​​medicinsku njegu.

Prethodna istraživanja sugeriraju da bi dodatni estrogen mogao pomoći u uklanjanju virusa iz tijela i pomoći oporavku infekcijom oštećenog tkiva.

Sudionici u pokusu koji će se provoditi u bolnici Cedars-Sinai dobivat će pak progesteron, a ne estrogen, jer progesteron može imati protuupalna svojstva i mogao bi spriječiti nastanak takozvane citokinske oluje.

Oba ispitivanja temelje se na ideji da povišena razina estrogena i progesterona može pomoći tijelu u borbi protiv infekcije Covidom-19. No, znanstvenici poput Sabre Klein, koja u Školi javnog zdravstva Johns Hopkins Bloomberg proučava razlike u spolu kod virusnih infekcija i reakcija na cijepljenja smatra da iza svega mora stajati nešto više od hormona.

'Stariji muškarci nesrazmjerno su više pogođeni. To mi sugerira da mora biti nešto genetski, ili nešto drugo. U skladu s tim, infuzije estrogena i progesterona ipak mogu biti korisne i modulirati muški imunološki sustav', smatra Klein. 'Mogli biste dobiti povoljan učinak i kod muškaraca i kod žena. Ali ako se žene u dobi od 93 godina bolje oporavljaju od muških vršnjaka, sumnjam da je riječ o hormonima.'