MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Može li domaći Detox sprej zaista očistiti voće od pesticida?

10.02.2016 u 15:33

Bionic
Reading

Hrvatska tvrtka GreenPlanet Production prošli je tjedan službeno predstavila Detox sprej koji, prema tvrdnjama proizvođača, ima fascinantnu moć da voće i povrće očisti od pesticida za 90-ak posto učinkovitije nego što je to moguće učiniti uobičajenim ispiranjem vodom

Proizvod se temelji na receptu koji se već godinama širi internetskim eko-aktivističkim i nutricionističkim stranicama, a može se naći i na našoj velikoj online kuharici Coolinarka. 2008. godine u emisiji Oprah Show reklamirala ga je i glumica Julia Roberts zajedno sa Sophie Uliano, autoricom knjige ' Gorgeously Green': čaša vode, čaša bijelog octa, žličica sode bikarbone i malo ekstrakta koštica od grejpa ili limunova soka. Sastojke treba promiješati, a nastalom smjesom poprskati voće ili povrće te ostaviti da stoji pet do deset minuta. Za to vrijeme odvijat će se kemijska reakcija koja će ukloniti vosak s nekih plodova i uništiti gotovo sve moguće pesticide, herbicide i sl. Na kraju sve dobro isperete i dobivate čistu hranu, gotovo kao da je iz nekog organskog uzgoja, objasnio je dvojac.

Naš GreenPlanet cijeli je proces pojednostavio tako što je napravio gotov sprej koji bi, tvrdi kompanija, trebao biti efikasniji i zdraviji jer su sastojci čisti i prirodni, a njihov omjer doveden do optimalnog.

Mitsovi i strahovi

No u navedenoj priči američkog dvojca ima nekoliko 'kvaka'.

Prva je ta da ne spominju da i organski uzgojeno voće i povrće sadrži pesticide i herbicide. To što su oni uglavnom (ali ne isključivo) 'prirodni' ne čini ih manje opasnim za organizam. Primjerice rotenon, otrov koji stvaraju određene mahunarke, insekticid je koji je dozvoljen i često korišten u organskoj poljoprivredi, a prema Američkoj agenciji za zaštitu okoliša (EPA) mnogo je otrovniji od većine umjetnih pesticida, čak 25 puta više od umjetnog Roundupa. Osim toga, budući da se prirodni pesticidi brže raspadaju, proizvođači ih u sezoni koriste i do šest puta dok se konvencionalni koriste do četiri puta.

Druga je to da se već običnim, temeljitim pranjem s voća i povrća može isprati od 75 do 80 posto svih zaostalih tragova pesticida koji se još nisu sasvim raspali. Naime, ako proizvođači slijede sva pravila, pesticidi će se većim dijelom raspasti i prije nego dođu na police. Primjerice jabuke, koje su na aktivističkoj listi 'Prljavih 12' najzagađeniji plod, na sebi nemaju pesticida ni blizu granicama koje bi se mogle smatrati opasnima. Izračun pokazuje da će prosječni Amerikanac, konzumirajući uobičajene količine jabuka i proizvoda od jabuka, u tijelo unijeti 787 puta manje najčešćeg pesticida tiabendazola od sigurnih granica koje preporučuje EPA, a one su standardno mnogo niže od onih koje bi mogle biti opasne.

Dvojbe oko učinkovitosti

Konačno valja postaviti pitanje može li navedena smjesa čisto teoretski očistiti preostale tragove pesticida i može li baš sve vrste? Također je nejasno što točno znači 90% bolje od vode ako znamo da već sama voda uklanja do 80% zaostalih tragova pesticida? A ako bismo i vjerovali da mješavina djeluje, pitanje je po čemu je tvornički proizvod bolji od popularne mješavine koju si svatko može sam napraviti.

Glavni direktor GreenPlaneta Vlatko Kalapoš za tportal je objasnio da su prije stavljanja Detox spreja na tržište, obavili mnoge analize sigurnosti i efikasnosti u Ministarstvu zdravlja i na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku.

'Točan postotak efikasnosti nije moguće utvrditi zbog raznolikog tretiranja raznim sredstvima, no analizom je utvrđeno da je ona od 50 do 90%, ovisno od vrste voća i povrća i njegova izvora. Ako je uspoređujemo s pranjem običnom vodom, tada efikasnost iznosi oko 90% bolje nego običnom vodom, jer voda ne rastvara masnoće i voskove ispod kojih se nalazi tretirana površina', tvrdi Kalapoš.

No Zdravko Lovrić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping ima ozbiljnih dvojbi oko ovih brojki, a osobito oko univerzalnosti njihova mehanizma djelovanja.

'Na žalost nisu nam dostupni rezultati analiza niti Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku niti Croatiakontrole (Euroinspekta) pa ne možemo tvrditi kolika je učinkovitost Detox spreja. Svakako nije vjerojatno da takva otopina može ukloniti 90% zaostalih kemikalija s voća ili povrća bez obzira o kojim dijelovima biljaka se radi – o plodu, listu, stabljici, korijenu itd. Kemikalije koje se navode u sastavu otopine, limunska i octena kiselina te natrijev bikarbonat, odnosno soda bikarbona, daju polarnu otopinu koja otapa polarne kemikalije. Ima dosta sredstava koja se koriste za zaštitu bilja koja su nepolarnog karaktera pa je teško vjerovati da tako učinkovito i u tako kratkom vremenu otapaju sve pesticide i herbicide koji se primjenjuju za zaštitu bilja. Posebice ako se zna da jedan dio kemikalija prodire u koru kroz dulji vremenski period pa je logično da je za njihovo ispiranje iz kore potrebno dulje vrijeme. Sasvim sigurno pet minuta neće biti dovoljno', kaže Lovrić.

Ne postoji posebna soda niti poseban ocat!

Prvi čovjek GreenPlaneta ističe da je jedna od važnih prednosti njihova proizvoda to što su sirovine od kojih se sastoji narodne, domaće i prirodne te poznate još od starih vremena kada su ih koristile naše bake.

'Mi smo te iste sastojke pretvorili u moderan i prikladan proizvod za tržište, naravno modificiran i dorađen i pogodili smo prave omjere miješanja, što je najbitnije zbog izazivanja kemijske reakcije. Znači, ovaj proizvod nije kemija, jer sastojci izviru iz prirode i ljudski organizam ih prihvaća, dok mnoge druge kemijske spojeve kojima se tretira hrana organizam ne prihvaća te ih putem alergija i zdravstvenih reakcija izbacuje iz tijela. Koristimo 'medicinsku', pročišćenu sodu bikarbonu (koja se deklarira kao 'bez aluminija'), a ne onu konzumnu koja se može pronaći u svakoj trgovini. Jednako je i s octenom kiselinom koju nabavljamo od dobavljača koji prirodnim putem dobiva proizvod, a isto je i s limunskom kiselinom i ostalim dodacima u proizvodu kao što je primjerice klorofil', kaže Kalapoš.

No prema Lovriću ne postoji nikakva 'specijalna soda bikarbona' niti 'specijalan ocat'.

'Poznat je način kako se te dvije kemikalije dobivaju iz prirodnih proizvoda. Isto tako je pogrešno tvrditi da prirodni proizvodi nisu kemikalije. Jesu, razlika je samo u tome što je neka kemikalija dobivena izolacijom iz prirodnog materijala, a druga sintetizirana iz nekih drugih tvari. Naravno da nikom ne bi palo na pamet raditi sintezu octene kiseline, odnosno octa, kad ju je daleko lakše i jeftinije dobiti prirodnom aerobnom fermentacijom', kaže naš toksikolog.

Nije novost. Slično je reklamirala Julia Roberts!

Kalapoš priznaje da njihov proizvod nije ni nov niti revolucionaran, ništa za Nobela, ali smatra da je praktičan.

'Da, proizvod je zaista sličan reklami Julie Roberts predstavljenoj u Oprah Showu. Sastojci su opće poznati i u receptima naših baka. Mi smo ga doradili i dvogodišnjim radom odredili najbolje omjere kako bi bili najučinkovitiji... To je samo dobro i moderno osmišljena potreba svakodnevnom čovjeku u doba kada se voće i povrće, ali i sve oko nas pretjerano tretira raznim spojevima koji nisu kompatibilni ljudskom organizmu', kaže Kalapoš.

Dodaje da tvrtka nema patent za proizvod jer on spada u grupu opće upotrebe u domaćinstvu.

'Zaštitili smo recept i ime, a to je jedino što trenutno možemo učiniti', objasnio je dodavši da će krenuti u realizaciju patenta u skupim laboratorijima u Italiji i Švicarskoj kada im to mogućnosti dopuste. Naime, kompletno istraživanje i ispitivanje košta oko 40.000 eura.

U HZT-u ipak kažu da smjesa spomenutih kemikalija ne bi trebala predstavljati neku posebnu opasnost za ljudsko zdravlje. Dakle, uporaba ovakvog proizvoda, a posebice zato što je predviđeno da se nakon primjene treba dobro isprati vodom, neće naštetiti onima koji ga koriste.

Prema procjenama GreenPlaneta boćica DETOX SPREJA, čija bi cijena trebala biti oko 29 kuna, ali će je u konačnici odrediti distributer, trebala bi biti dovoljna za mjesec dana korištenja, odnosno za oko 100 kg voća i povrća.